La Plataforma Afectats pel Coronavirus presentarà la primera demanda contra la Generalitat per la gestió del coronavirus a les residències de gent gran. De moment, s’ha fet el pas previ per inciar el procés judicial per part d’una família que va perdre la seva mare per la covid-19 a la residència per a gent gran Parc del Clot, de Barcelona.

El primer demandant de la Plataforma d’Afectats pel Coronavirus, que és tarragoní, és el president de la Coordinadora Entitats de Tarragona i portaveu Plataforma per una Salut Pública i de Qualitat a Tarragona, Ángel Juárez. La seva mare va morir el mes passat a un geriàtric de Barcelona, i reclama 150.000 euros per danys morals i patrimonials a l’administració. “Faig aquest pas perquè no torni a passar”, ha lamentat Juárez, que ara s’ha convertit en el portaveu dels Afectats pel Coronavirus a tot Espanya. “El dolor de les milers i milers de persones mortes per coronavirus no es pot ni comptabilitzar. Qui confia ara a portar algú a un geriàtric?“, ha denunciat.

Exigeixen una auditoria independent

Per això, des de la Plataforma d’Afectats pel Coronavirus exigeixen una auditoria independent de totes les residències per a la gent gran, perquè consideren que alguna cosa ha fallat en aquest servei essencial. A Catalunya hi ha hagut fins ara prop de 4.000 persones mortes en geriàtrics per aquesta malaltia. “S’han de canviar els controls de seguretat i determinar què no s’ha fet bé”, ha conclòs Juárez. Per això dirigeix la demanda als dos departaments de la Generalitat responsables dels geriàtrics a Catalunya, Salut i Afers Socials i Família.

Indemnitzacions de 4.400 milions d’euros

La Plataforma calcula que si totes les famílies de persones mortes per la covid-19 a Espanya reclamessin una indemnització a l’administració pertinent, s’haurien de pagar uns 4.400 milions d’euros en aquest concepte. D’entrada, reclamen uns 120.000 o 130.000 euros per la família de cada ciutadà mort, especialment a les residències de gent gran. La quantitat, però, és una estimació inicial basada en els càlculs de les asseguradores mèdiques, i que esperen que es concreti durant el procés judicial.

El portaveu dels afectats explica que la plataforma va néixer de manera solidària per donar informació a la població, i ja té ara una vintena de casos que també posaran demanada a diferents comunitats autònomes, com Madrid i Andalusia. El despatx d’advocats que representarà els demandants és Cremades i Calvo Sotelo.