Cada any es diagnostiquen a l’estat espanyol més de 279.000 persones amb càncer i es produeixen 112.000 defuncions degut a la malaltia. Són dades de l’Associació Espanyola contra el Càncer, que aquest dimecres ha enviat un missatge d’alerta per la situació que estan vivint milers d’aquests pacients i els seus familiars durant la pandèmia del coronavirus. Explica que es tracta d’un col·lectiu especialment vulnerable que durant l’emergència sanitària ha patit un fort impacte emocional i també sanitari que n’ha agreujat la situació de fragilitat.

Impacte sanitari i emocional

L’AECC ha explicat en un comunicat que un dels perjudicis més importants de la pandèmia en els malalts de càncer ha estat l’impacte sanitari. L’associació afirma que les proves diagnòstiques i els tractaments s’han dilatat, amb les conseqüències que això suposa. També assegura que hi ha hagut dificultats en l’aplicació dels tractaments pal·liatius.

Un altre aspecte que destaca l’AECC és l’impacte emocional en els malalts i els familiars. Remarca l’ansietat pels retards en els tractaments, la por del contagi i el patiment per les dificultats per poder rebre un acompanyament de la gent propera en moments de dificultat o en el procés final de la vida. De fet, l’associació diu que ha contrastat que el 34 % dels pacients de càncer han patit un nivell significatiu d’alteracions emocionals durant el confinament. Per això insta les administracions a reforçar els serveis d’atenció psicològica especialitzada.

Impacte econòmic

A banda de l’impacte sanitari i l’emocional, també s’ha posat en relleu el deteriorament de la situació econòmica dels malalts. Segons dades de l’Observatori del Càncer de l’AECC, de les 100.000 persones en edat laboral que són diagnosticades amb càncer cada any, més de 27.000 entraven en risc d’exclusió abans de la pandèmia. Els estralls econòmics causats pel coronavirus han empitjorat encara més aquesta situació amb el tancament d’empreses i amb la presentació de milers d’expedients de regulació temporal de la ocupació.

L’AECC també reclama que es reprenguin la investigació i els cribratges de càncer per detectar casos precoços que puguin salvar la vida.