La fiscalia té actualment obertes 24 investigacions penals a residències de gent gran de la província de Barcelona afectades pel coronavirus. Això suposa totes les diligències d’aquest tipus al conjunt de Catalunya excepte una, oberta a Tarragona. En els darrers dies, el ministeri públic ha incrementat les investigacions en residències i també el seguiment que fa en alguns casos per protegir les persones usuàries: pel que fa a les diligències civils, la fiscalia fa el seguiment d’una vuitantena de residències al conjunt de la demarcació de Barcelona.

Concretament, la Fiscalia Provincial de Barcelona té obertes investigacions a 10 residències, una de les quals iniciada per la denúncia d’un particular contra l’administració, segons ha informat la mateixa fiscalia en un comunicat. Les diligències penals restants a la província són als àmbits de Sabadell (cinc), Granollers (quatre), Terrassa (dos), Mataró (dos) i Manresa-Igualada (una). La investigació que havia iniciat la fiscalia en una residència de l’àmbit de Vilanova i la Geltrú – Gavà ha estat finalment arxivada.

Cap procediment judicial obert a Barcelona

Malgrat les investigacions penals i les diligències civils, no hi ha cap procediment judicial obert a la ciutat de Barcelona, però sí a altres municipis de la província. Dues són a l’àrea de Sabadell, una de les quals per la denúncia d’un particular per desatenció i falta de tractament en una residència. La tercera digilència oberta als jutjats és a Cerdanyola del Vallès per “presumptes delictes de falsedat en document oficial i omissió del deure de socors“, segons la Fiscalia General de l’Estat.

Pel que fa a les actuacions de la fiscalia al conjunt d’Espanya, el ministeri públic informa que hi ha un total de 143 investigacions penals obertes, de les quals 61 corresponen a la Comunitat de Madrid.