A la plataforma de malalts persistents de la covid-19 ja s’hi han adherit uns 500 malalts. Són persones que des de fa setmanes, o fins i tot mesos, arrosseguen símptomes del coronavirus. No estan greus però la seva situació és invalidant. Es troben a casa, confinats i sense saber què els passarà. Ni com evolucionaran. I aquesta incertesa els genera angoixa.

Seguiment no homogeni per als malalts persistents

El portaveu del Col·lectiu d’Afectades i Afectats Persistents per la Covid-19, Ermengol Gassiot, explica que no se senten atesos adequadament. “Continuem percebent que hi ha una gran diversitat de tractaments que rebem els malalts i malaltes en funció del CAP o metge que tenim assignat” i això els preocupa perquè, segons Gassiot, evidencia que no hi ha cap protocol dissenyat per a aquest tipus de malalts.

I els pneumòlegs els donen la raó. Des de l’Hospital Clínic, el Dr. Jacob Sellarès explica que “nosaltres, des de la Societat Catalana de Pneumologia i com a Hospital Clínic, hem fet diverses propostes perquè el departament sigui conscient d’aquest problema”. Sellarès reconeix que “en aquest moment no hi ha un programa específic per al seguiment d’aquests malalts”.

L’Hospital Clínic, pioner a implantar un protocol

A hores d’ara són els mateixos centres hospitalaris els que estan dissenyant els protocols de seguiment. I és clar, no són homogenis a tot el territori. És el cas de l’Hospital Clínic, que ha desenvolupat un programa pioner per a aquest tipus de malalts, conjuntament amb els centres de primària del seu entorn. Però malauradament només se’n beneficien els malalts de la seva àrea d’influència, és a dir, l’Esquerra de l’Eixample.

Tenir un protocol estàndard és important davant d’una malaltia que és nova i sorprenent per als facultatius. De fet, encara hi ha poca informació científica sobre el seu comportament a llarg termini. Sellarés explica que “sabem amb seguretat que no tots els malalts de covid-19 fan una malaltia crònica o persistent i és possible que hi hagi un petit percentatge de malalts que fan persistència de símptomes durant un temps. Alguns d’ells faran una malaltia crònica irreversible”. D’aquí ve l’exigència d’un protocol homogeni, tot i que aquest tipus de malalts disposen del seguiment que els fan els metges de família.

El portaveu del Col·lectiu d’Afectades i Afectats Persistents per la Covid-19, Ermengol Gassiot, considera necessària l’elaboració d’un cens per saber quants malalts hi ha d’aquesta tipologia. El Servei de Pneumologia en fa una estimació i apunta que només a Barcelona n’hi podria haver entre 500 i 1.000.

Des del departament de Salut afirmen que s’està “analitzant aquesta situació”.