concentració Sant Pau Sanitàries en lluita
font: 'Solidàries en Lluita'

(ACN/redacció) Els sanitaris han reivindicat la seva feina aquest dimecres al migdia amb concentracions a les portes dels centres d’atenció primària com el de Pare Claret i també als centres hospitalaris com l’Hospital del Mar, el Clínic i el Sant Pau. Les mobilitzacions han estat convocades pel col·lectiu Sanitàries en Lluita, que ha reclamat “una sanitat 100 % pública, tant en gestió com titularitat i provisió”, i invertir en l’atenció primària, la salut comunitària, en la prevenció i a millorar les condicions laborals del personal, que està fent un sobreesforç en aquesta crisi del coronavirus.

Recuperar les retallades del 2010

El personal de la sanitat considera que “és moment de passar dels balcons al carrer”. Diuen que cal defensar la sanitat pública i els seus treballadors. Per això, demanen recuperar el 5 % del salari que van perdre per les retallades econòmiques del 2010 o la direcció per objectius en alguns centres. D’altra banda volen millores laborals i, en aquest sentit, denuncien l’abús en la temporalitat dels contractes que s’ofereixen en el sector sanitari. I hi afegeixen que s’ha de garantir el subministrament permanent dels equips de protecció, els EPI.

El president del Comitè d’Empresa del Parc de Salut Mar, Xavi Tarragón, ha culpat la privatització del sector sanitari com un dels grans responsables de la precarització actual i, per aquesta raó’, ha demanat “una sanitat 100 % pública”.

“Primavera sanitària”

Les protestes també s’han celebrat a altres poblacions catalanes. De fet, Sanitàries en Lluita espera que el fenomen reivindicatiu s’escampi arreu. Els treballadors han anunciat que aviat duran a terme un seguit de mobilitzacions que han batejat com la “Primavera sanitària”.