La coordinadora de Residències 5+1, formada per familiars de persones de residències per a gent gran, ha presentat una denúncia davant la fiscalia perquè investigui què ha passat als centres durant la pandèmia del coronavirus. De fet, ja hi ha algunes investigacions en marxa arreu de Catalunya, com ara les 24 investigacions penals obertes en residències de la província de Barcelona. Asseguren que la gestió de la crisi sanitària ha estat “caòtica” i que ha causat gran nombre de contagis tant entre els treballadors com entre els interns.

Les famílies afectades asseguren que l’actuació en algunes residències ha suposat una “condemna a mort” per a persones grans. “És tan greu que s’ha d’investigar, algú ha decidit qui viu i qui mor, hi ha coses que no s’han fet bé, no hi ha hagut EPI a les residències, no s’han fet test, no s’han aïllat les persones amb símptomes, han passat coses molt grosses”, explica la portaveu de la Coordinadora, María José Carceler.

Els familiars de persones grans que viuen en residències asseguren que se’ls ha ocultat informació, tant del que passava dins dels centes com de l’estat de salut dels seus familiars. Apunten que han tingut dificultats per establir contacte amb els residents, tant telefònicament com per videotrucada, fet que ha incrementat la sensació d’abandonament dels interns. L’entitat ha recollit informació d’una desena de residències de la província de Barcelona. Davant l’allau de queixes de familiars, finalment ha decidit recopilar la informació i portar-la davant la fiscalia.

Desatenció i maltractament a la gent gran

Els familiars critiquen que les plantilles de les residències han estat clarament insuficient. Les baixes entre el personal s’han sumat a unes ràtios insuficients que, a més, apunten que no s’estaven respectant. Alerten que algunes persones grans van ser derivades a hospitals, on van arribar “deshidratades i desnodrides“. Diverses entitats ja havien alertat anteriorment del maltractament a la gent gran durant la gestió de la crisi sanitària.

En altes casos, els familiars no saben perquè els seus familiars amb símptomes de covid-19 no van ser enviats a centres hospitalaris. “No saben si hi van arribar a ser hospitalitzats, si des de la residència es va demanar, si es va denegar la petició i qui va ser, no ho sabem”, explica la portaveu de la Coordinadora. Les famílies volen saber si s’ha discriminat els seus éssers estimats per raó de l’edat.