dos anys pandèmia covid catalunya

Des que es va detectar el primer cas de covid-19 a Catalunya el 24 de febrer del 2020, el Departament de Salut ha confirmat 2.304.921 casos de coronavirus. Més de la meitat d’aquests positius, el 62 %, s’han detectat en la sisena onada de la pandèmia. Cada corba té el seu context, per exemple, de vacunació i franges d’edat més contagiades. A continuació fem una anàlisi completa de dos anys de pandèmia a Catalunya.

Sis onades de covid en dos anys

Tot i que hi ha investigadors que ja s’aventuren a parlar d’una setena onada de covid, actualment estem acabant de doblegar la sisena corba. Els contagis fa un mes que baixen des que van assolir el pic al gener, quan es van registrar les dades més elevades d’aquests dos anys. Els casos setmanals han passat de 257.000 a mitjans de gener a 32.700 l’última setmana consolidada, del 14 al 20 de febrer. Cada dia de gener es van notificar una mitjana de 28.000 positius, mentre que en el mes de febrer aquest balanç ha baixat fins als 7.000 diaris.

⚠ Clica les fletxes de la galeria de gràfics per veure dades sobre casos i positivitat de les proves diagnòstiques.

La pressió als hospitals afluixa

Els contagis estan disminuint de forma contundent i les hospitalitzacions també segueixen bon ritme de baixada. La sisena onada va deixar un pic de 3.062 ingressats a Catalunya el 30 de gener però sense superar (per poc) el registre màxim de la pandèmia: 3.141 hospitalitzats en la tercera onada, un any enrere, el 31 de gener del 2021. Actualment, el balanç s’apropa als 1.500 i disminueix a un ritme aproximat de 500 pacients menys cada setmana.

⚠ Clica les fletxes de la galeria de gràfics per veure dades sobre pressió hospitalària.

Les edats més afectades de cada onada

La incidència per grups d’edat des de l’inici de la pandèmia mostra com cada onada ha afectat més una franja o una altra. En això hi té molt a veure la població vacunada. Actualment, el 45 % dels catalans majors de 12 anys han rebut la tercera dosi de la vacuna. Els catalans de 20 a 29 anys, en verd clar al gràfic, despunten amb les xifres més pessimistes en la cinquena onada i el grup de zero a nou anys, en la sisena.

⚠ Clica les fletxes de la galeria de gràfics per veure dades sobre la covid per grups d’edat.

Més de 26.500 defuncions des de l’inici

La primera persona que la Generalitat de Catalunya va notificar que havia mort pel virus ho va fer el 7 de març del 2020. De fet, es van produir dues defuncions. Des d’aleshores, 26.532 catalans han mort per covid-19 o amb la malaltia a Catalunya. El dia que es van comunicar més morts al llarg d’aquests dos anys va ser el 30 de març del 2020, amb més de 400 morts en només 24 hores. Les dades més recents no tenen res a veure, també per l’impacte de la vacunació i el tipus de variant predominant. La sisena onada va deixar un pic de 328 defuncions setmanals. En la setmana més recent de febrer han mort 156 habitants.

⚠ Clica les fletxes de la galeria de gràfics per veure dades sobre la mortalitat de la covid.