evolucio setena onada covid

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha comparegut aquest dimarts per analitzar l’evolució de la setena onada i l’increment de casos de covid a Catalunya a causa de l’expansió de les noves variants de l’òmicron, la BA.4 i la BA.5, que actualment ja suposen entre el 80 i el 90 % dels contagis.

Pel que fa al pic d’aquesta setena onada, Clara Prats, investigadora del BIOCOM-SC de la UPC, ha informat que l’escenari més favorable situa el pic en la primera setmana de juliol però que encara està pendent d’analitzar-se l’efecte Sant Joan, que el podria endarrerir dues setmanes, amb la qual cosa arribaria entre la segona i la tercera setmanes de juliol.

La variant BA.5 està classificada d’alt risc de transmissibilitat, tot i que la gravetat de la malaltia és menor. Segons dades de la conselleria de Salut, aquest dilluns el pic de visites a primària per covid van ser 18.000, mentre que el 10 de gener, durant la sisena onada, es van fer 110.000 visites. El que sí que admet la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, és que “estem en un període de l’any complicat perquè ja comença a haver-hi professionals de vacances”. La consellera ha fet una crida a “fer un ús racional dels serveis sanitaris” ja que els centres estan recuperant l’activitat assistencial, el seguiment de crònics i les tasques de prevenció.

Les noves variants de l’òmicron fan augmentar els contagis

La secretària de Salut Pública ha explicat que les noves variants de l’òmicron, la BA.4 i la BA.5, ja són majoritàries a Catalunya. Segons les autoritats sanitàries, aquesta mutació de la covid té un major escapament a les vacunes, el qual, unit a la pèrdua d’immunitat natural de les persones que es van infectar durant la sisena onada, ha fet augmentar els casos de covid.

Aquesta varietat té un percentatge molt alt de reinfecció, especialment entre els més joves. Calculen que un 25 % dels menors de 50 anys, entre els 10 i els 40 anys, corren el risc de tornar-se a contagiar, mentre que pel que fa als majors de 50 el tant per cent es redueix al 10 %.

Per això la conselleria de Salut recomana posar-se la dosi de reforç, ja que multiplica per 10 els anticossos i és un bon estímul immunitari.

Les hospitalitzacions per covid, igual que al febrer

Els hospitals catalans tenen 1.742 persones ingressades per covid, una xifra que no es veia des del mes de febrer. El nombre de pacients crítics també augmenta respecte a l’últim balanç publicat per Salut, amb sis pacients més a les UCI, 46 en total. Tot i així, és la xifra més baixa de tota la pandèmia.

Segons Clara Prats, si seguim a aquest ritme podríem arribar al pic de la setena onada amb 60 persones a les UCI i els ingressos hospitalaris podien arribar als 3.000.

Davant d’aquesta situació, alguns centres sanitaris, com l’Hospital del Mar, ja treballen per respondre a totes les necessitats en cas que la situació de la pandèmia empitjori.

Plaja descarta més restriccions per la covid

La portaveu del govern català, Patrícia Plaja, ha reconegut aquest migdia que l’evolució de la pandèmia a Catalunya no és bona i això ja es nota als hospitals i a les UCI. Plaja també ha recordat la importància de les mesures de prevenció per frenar l’expansió del virus, com la mascareta en interiors i per a persones vulnerables i de risc davant la malaltia. Ara bé, ha descartat recuperar les restriccions de la covid.

En qualsevol cas, Plaja ha demanat a les persones que tinguin símptomes com febre, cansament i dolor muscular que es quedin a casa i no vagin a treballar.