impacte covid barris barcelona

L’impacte de la covid ha dibuixat sis mapes de Barcelona diferents segons l’onada viscuda als 73 barris. Hi ha diversos factors que influeixen sobre el terreny: des de l’edat dels veïns, el nivell de renda o el tipus d’habitatge on es van confinar fins a les condicions laborals de cada ciutadà, el nivell educatiu o el ritme de vacunació. La taca de la covid-19 s’escampa en barris envellits a l’inici de la pandèmia, però també atapeeix zones amb més nivell econòmic a partir de la quarta onada.

Analitzem les dades amb sis mapes de barris, un per cada onada de la covid.

Montbau: el primer barri que la covid va colpir

La primera onada de la pandèmia va tenir un impacte directe als barris d’Horta-Guinardó. Dels sis amb la incidència més alta, quatre pertanyien a aquest districte. El virus es va acarnissar amb Montbau, un dels indrets amb la població més envellida. La taxa de covid en aquest barri va multiplicar per 10 els registres de zones menys afectades, com Pedralbes.

A partir de la segona onada, el factor econòmic i el nivell de renda dels veïns deixa com a resultat un mapa de la covid amb barris de Ciutat Vella més tocats, així com territoris de Nou Barris. Ciutat Meridiana i el Raval van encapçalar les xifres més pessimistes. Aquesta va ser la primera recaiguda de la covid, en forma de segona onada a la tardor.

L’alerta roja que va agitar Nou Barris

La taca vermella als mapes es va mantenir a Nou Barris en la tercera i la quarta onada. Tots els barris del districte estaven entre els 10 més afectats. Vallbona, les Roquetes i Torre Baró van registrar les incidències més disparades en la tercera onada, mentre que Ciutat Meridiana, Torre Baró i Canyelles van copar les pitjors dades durant la quarta.

Onades que s’inicien a Sarrià i acaben al Raval

El comportament de la cinquena onada, a l’estiu del 2021, va sorprendre, fins i tot, tècnics i epidemiòlegs de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB). Aquesta va ser l’onada dels contagis entre joves, en aquell moment sense vacunar. Les alarmes es van disparar en barris com Sarrià i la Bonanova, pels viatges del juny de final de curs. Però un mes després, la taxa de covid es va dispersar cap a Ciutat Vella, on va acabar afectant amb més força.

La sisena onada és la de l’esclat de contagis (també a les escoles), els rècords de pandèmia i l’onada dels autotests. Amb tot plegat, pot ser la menys fiable pel que fa a les dades. Segons l’ASPB, podria haver-hi hagut ciutadans que, per motius educatius o d’escletxa digital, no introduïssin el positiu de la prova. També és una onada que va afectar de ple barris benestants, on també podia haver-hi més risc de contagi per tenir més accés a l’oci, o més facilitats per comprar autotests.