canvis casos covid

Fa una setmana que el Departament de Salut va activar el canvi d’estratègia en la gestió dels positius per covid a Catalunya. El procés cap a la gripalització de la pandèmia comporta deixar de comptar tots els casos i només fer seguiment dels vulnerables i persones del seu entorn. Lògicament, aquesta modificació a les dades ha comportat que la mitjana de casos notificats cada dia en una setmana hagi baixat a la meitat.

Concretament, els positius per covid confirmats per Salut han passat de 2.600 abans del canvi de càlcul, a 1.200 en la setmana més recent, un 54 % menys. És per això que actualment la dada de contagis no és un indicador fiable per comprovar l’evolució de la covid a Catalunya, ja que pot ser que les xifres no reflecteixin la situació real.

Així han caigut els casos notificats el dilluns

Una altra xifra referent per entendre aquest canvi en la detecció de positius és la dels dilluns, el dia en què s’acostumen a confirmar més contagis. També escollim aquest dia perquè és la dada consolidada que hi ha de la primera setmana en què s’ha aplicat el canvi d’estratègia. Si ens fixem en l’evolució de l’últim mes, Salut va notificar 4.550 casos el primer dilluns de març i gairebé 3.500 en la setmana prèvia a deixar de comptar tots els casos. En el dilluns més recent, 28 de març, el valor és de gairebé 1.600.

Fita a les UCI: menys de 70 crítics per covid

Les dades que sí que són més objectives i fiables són les hospitalitzacions, els crítics per covid a les UCI i les defuncions. Aquesta informació es continua actualitzant els dimarts i els divendres. En el primer divendres del nou seguiment de les dades, 1 d’abril, s’han comunicat 67 crítics pel virus. Aquesta és una fita important perquè, per primer cop des del juliol del 2020, a les UCI hi ha menys de 70 pacients.