L’increment desbocat dels preus de l’electricitat, el gas o els carburants segueix repercutint en tota la societat. Per aquest motiu, sindicats i associacions veïnals i de consumidors han convocat mobilitzacions a escala estatal el pròxim dimecres, 23 de març, per protestar contra la pujada del preu de l’energial’encariment dels productes provocat pel conflicte bèl·lic a Ucraïna.

Les manifestacions, que es produiran a tot el territori espanyol, es realitzaran el dia abans que comenci el Consell Europeu (24 i 25 de març). Durant aquesta trobada, els líders europeus hauran d’analitzar les diferents opcions per deslligar la pujada del preu de l’electricitat de la del gas, segons han apuntat el secretari general de CCOO, Unai Sordo, i el d’UGT, Josep Maria Àlvarez.

CCOO i UGT demanen controlar els preus

Àlvarez assenyala que les protestes del pròxim dimecres tenen tres destinataris: la Unió Europea, el Govern d’Espanya i la patronal. En aquest sentit, el secretari general d’UGT ha demanat a les autoritats europees que autoritzin un aixecament de les normatives que impedeixen controlar els preus de l’energia i sol·licita a l’executiu “anar al fons en les competències per limitar l’escalada de preus”. Des de CCOO, Sordo destaca: “Demanem una política general de país que eviti que l’impacte afecti les rendes més baixes“.

Precisament aquest dimecres, el Govern espanyol ha promès una rebaixa del preu de la llum, el gas i els combustibles a través d’un decret que s’aprovarà el 29 de març. Tot i això, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, no ha concretat si es farà a través de rebaixes fiscals, ajudes directes, un topall de preus o un preu únic.

Els taxistes s’adhereixen a la protesta

Els taxistes de Barcelona s’han adherit a la protesta i sortiran al carrer en una marxa lenta contra la pujada dels preus dels carburants. Es preveu que aquesta mobilització, convocada pel sindicat Elite Taxi, començarà a les nou del matí a la Terminal 1 de l’Aeroport de Barcelona-el Prat, des d’on els vehicles marxaran amb destinació al Parlament de Catalunya.