Entitats socials i administracions s’estan bolcant a absorbir l’onada de refugiats des que va començar la invasió de Rússia a Ucraïna, el 24 de febrer. Al marge d’aquestes accions, hi ha ciutadans que han impulsat iniciatives particulars per posar el seu granet de sorra en aquest conflicte. Una d’aquestes històries és la de l’Alexandra, una veïna de Barcelona. Aquest dijous ha rebut la primera família que acollirà a casa seva i el cap de setmana n’espera rebre la segona.

La casa familiar d’Osca, refugi d’ucraïnesos

La barcelonina explica que els seus avis tenien una casa al poble d’Avosca, a Osca, i que ella i el seu germà la van heretar coincidint amb l’esclat del conflicte bèl·lic a Ucraïna. Davant de la situació, van decidir oferir-la com a llar per als refugiats i van publicar un anunci a la plataforma web I can help.

Esperava rebre la trucada d’organitzacions però l’endemà em vaig llevar amb tot de missatges de famílies ucraïneses que necessitaven ajuda
Alexandra, veïna de Barcelona

Així és com va contactar amb la Lena, de 20 anys i filla de la Natalia. La seva família va fugir de Kíiv quan va començar la invasió, però els homes es van quedar a lluitar contra Rússia: “Vam estar 14 dies a Polònia en un pis d’un amic del meu fill i després ens van enviar a Berlín, i d’allà a París i ara a Barcelona”, detalla la Natalia amb un somriure, alleujada de poder trobar una mica de tranquil·litat.

Viatgen la Natalia, la seva filla Lena, una altra filla més petita, la Victoria, la seva mare i la seva germana. Un cop s’instal·lin a la casa de l’Alexandra esperen trobar feina però l’esperança que no perden és que la guerra acabi al més aviat possible i poder tornar a Ucraïna.

Recapte per enviar dos autocars a la frontera de Polònia

Al marge d’oferir la casa familiar, l’Alexandra també ha impulsat una campanya per recaptar diners a través de la pàgina web Gofundme.com. L’objectiu és enviar dos autocars plens de material humanitari a la frontera de Polònia amb Ucraïna i que, de tornada a Catalunya, puguin recollir un centenar de refugiats: “De moment, ja tenim diners per a almenys un autocar”, ha assegurat.