preu llum avui per hores

Et preguntes quin és el preu llum avui a Catalunya? Amb la nova factura de la llum i la creació de les franges horàries, el preu del kWh i l’electricitat canvia cada dia o, fins i tot, cada hora. Per això, aquí podràs consultar quin és el preu llum avui per hores, amb l’objectiu que puguis estalviar en la teva factura.

Quina és l’hora més barata avui? Quin és el millor horari per posar la rentadora o el rentaplats? Consulta el preu del kWh per hores actualitzat diàriament, amb les dades de la Xarxa Elèctrica d’Espanya.


Què vols saber sobre el preu llum avui?


Preu de la llum avui: l’hora més barata

Consulta l’hora més barata de la llum avui, segons les dades de la Xarxa Elèctrica d’Espanya. Com pots comprovar, la matinada és quan el preu de l’energia és més baix, una hora vall que també es produeix cap al migdia.

Per què canvia el preu de la llum?

El preu del kWh canvia cada dia i cada hora. Depèn de l’import que paguen les comercialitzadores per l’electricitat en una subhasta que es fa diàriament. Si hi ha poca demanda de llum, aquestes empreses poden comprar electricitat generada a partir d’energies renovables o nuclears, per tant és més barata. Per contra, en les hores punta del dia, quan hi ha més demanda, es necessiten altres fonts més cares per crear energia com ara el carbó i les centrals de cicle combinat. Per això, el preu del kWh acostuma a ser més car de 18 a 22 h.

A això cal sumar-hi la guerra d’Ucraïna i la inflació, que han fet incrementar preus diversos com el de la llum, però també el de la gasolina, fet que repercuteix econòmicament en diversos sectors i en el preu d’altres productes.

Franges horàries i trams de la nova tarifa de la llum

Concretament, hi ha tres trams horaris:

  • Hora vall: aquesta franja horària va de dilluns a divendres, des de les 0 h fins a les 8 h, i tot el cap de setmana.
  • Hora plana: el primer tram d’hora plana s’aplica de 8 a 10 h i, el segon, comença a les 14 h i s’allarga fins a les 18 h. L’última tarifa plana de dilluns a divendres és de 22 a 0 h.
  • Hora punta: l’hora punta és de dilluns a divendres, de 10 a 14 h i de 18 i a 22 h. Acostuma a ser la franja horària amb el preu del kWh més car.
franjes horaries preu llum

Les claus de la nova factura de la llum

Per entendre la nova factura de la llum, primer de tot has de mirar el tipus de tarifa que tens contractada. Si estàs en el mercat regular, t’afectaran les franges horàries i el preu de l’electricitat fluctuarà cada dia, mentre que si estàs en el mercat lliure, tu negocies el preu de la llum amb la comercialitzadora. Aquest és el cas de les tarifes planes.

Una altra part important de la nova factura de la llum són els peatges i els impostos, que suposen més d’un 60 % de la nova factura de la llum i la potència contractada. Amb la nova tarifació pots contractar dues potències diferents, en funció de l’hora del dia.

Com puc saber el preu de la llum avui?

Mira el preu de la llum avui per hores. Consulta com varia el preu de la llum al llarg del dia i a quines hores és més econòmic el kWh.

Com impacta l’escalada del preu de la llum en la factura?

Per què canvia el preu de la llum?

El preu del kWh canvia cada dia i cada hora. Depèn de l’import que paguen les comercialitzadores per l’electricitat en una subhasta que es fa diàriament

Per què no sempre és més barat posar la rentadora a la nit?

Les franges horàries que determinen el preu de la llum en hores punta, plana i vall s’han anat difuminant. Això vol dir que hi ha alguns dies en els quals no és tan econòmic fer la rentadora a la nit i val més la pena fer-la al migdia per exemple.

Els motius que expliquen aquest canvi són dos, segons la portaveu de la Comissió d’Energia del Col·legi d’Enginyers de Catalunya, Laura Garcia. D’una banda, la rebaixa en els peatges i els càrrecs aplicada pel Govern espanyol i, per l’altra banda, que en les hores centrals del dia hi ha una gran aportació d’energia solar i el preu de la llum és més barat.