Dilluns 14 de març, a les sis del matí, una caravana humanitària amb sis agents voluntaris de la Guàrdia Urbana i tres dels Mossos d’Esquadra sortien en quatre furgonetes rumb a Ucraïna. Un viatge impulsat i planificat per companys de feina, en l’àmbit personal, que ha tingut el suport dels diversos cossos policials i que ha permès fer arribar més d’una tona de material humanitari a Kíiv, com ara armilles antibales, roba, bolquers i aliments. Aquest dijous arriben a Catalunya i ho fan acompanyats de 22 persones refugiades que ja tenen famílies d’acollida assignades a Lloret de Mar i a Torrelles de Llobregat.

Les dificultats per travessar la frontera

Els controls a les fronteres són, expliquen, molt estrictes. Això provoca cues de més de dos i tres dies per poder entrar o sortir d’Ucraïna. En el seu cas, el contacte amb la policia ucraïnesa els va facilitar la tasca d’entrada i sortida del país: “Vam entrar a Ucraïna perquè teníem un contacte de policia de Kíiv”, ha explicat a betevé Abraham Albaladejo, un dels voluntaris. De fet, expliquen que el material arribarà a lloc de destí gràcies a aquest contacte policial que també ha contribuït que els agents voluntaris hagin pogut sortir “ràpidament” del país. “Ens van habilitar un corredor verd, un carril en sentit contrari a l’autopista per poder abandonar Ucraïna. Vam entrar i sortir en només set hores, ningú no s’ho creu”, afegeix Albaladejo.

Recullen 22 refugiats de Varsòvia

Un cop entregat el material, els voluntaris tenien una segona missió: recollir 22 refugiats de Varsòvia per portar-los a Catalunya. Abans de començar el viatge, però, van fer totes les gestions pertinents perquè les persones refugiades tinguessin assignades les famílies d’acollida a Catalunya. “No volíem portar gent amb la incertesa d’on dormiran un cop arribin a Catalunya, explica Albaladejo. Agraeixen també la celeritat de la Guàrdia de Fronteres, Frontex, a l’hora de facilitar la documentació necessària per tal que les 22 persones poguessin sortir del país”.

Refugiats voluntaris urbana

Volen seguir col·laborant

Aquesta missió humanitària els ha permès establir vincles, contactes i coneixements que volen seguir aprofitant. “La generositat de totes les persones que ens hem trobat ha estat impressionant”, explica. De fet, el viatge s’ha pogut tirar endavant gràcies a la col·laboració dels agents dels cossos policials i de les seves famílies que han fet donacions econòmiques i de material humanitari. “Les despeses de peatges i benzina de cada furgoneta era al voltant de 1.500 euros. Ho hem pogut tirar endavant gràcies a les donacions”. Precisament, perquè tothom qui ho volgués pogués seguir l’expedició, han narrat bona part del viatge a través del perfil d’Instagram ‘A Ucrania_desde_Barcelona’, on a més a més compartiran bona part de les vivències i el coneixement que els ha aportat aquest viatge.