Ja fa gairebé una setmana que va esclatar la guerra a Ucraïna i una de les conseqüències que pot portar a llarg termini el conflicte bèl·lic és una crisi de subministrament de productes importats del territori ucraïnès. És el cas dels cereals o de l’oli. Per exemple, Espanya importa d’aquest país el 40 % dels cereals, que majoritàriament es destinen a la producció de pinsos per a la ramaderia. Això vol dir que un tancament de les importacions i la conseqüent manca dels materials pot fer encarir els preus de molts productes del nostre dia a dia.

Ara per ara, el Govern espanyol assegura que l’abastiment dels productes està garantit en els propers dos mesos malgrat la guerra a Ucraïna. Ara bé, el problema pot arribar si la invasió de Rússia s’allarga en el temps. Això pot aturar completament la producció i, per tant, l’estat deixarà de rebre una gran quantitat de productes com el cereal o l’oli.

Preocupació en el sector del cereal

En aquest sentit, el ministre d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, Luis Planas, alerta que la propera campanya de conreus a Ucraïna està “en perill”, fet que es traduiria en un “descens dràstic” de la producció. A tot això cal sumar el preu de l’energia (la llum i la gasolina han pujat) i els fertilitzants provinents de Rússia. Tot plegat, apunta el ministeri, acaba dibuixant “un escenari amb una pujada dels preus dels inputs per a la producció agrària”.

El sector del cereal viu amb preocupació l’actual situació. La guerra a Ucraïna també ha fet que el mercat hagi quedat “pràcticament paralitzat” perquè en un sol dia es va registrar una forta pujada de preus de 30 euros la tona.

Produccions alternatives no evitaran encariments

A banda del cereal, un altre dels productes més importats a Espanya des d’Ucraïna és l’oli, sobretot l’oli de gira-sol, que representa el 60 % de tot el que arriba. Bona part d’aquests olis es destinen a matèria industrial i, si no n’arriba prou, els experts pronostiquen que a la llarga pot encarir els preus d’altres productes. Ara bé, buscar nous països importadors pot no ser suficient per evitar la pujada de preus.

Es poden substituir amb produccions alternatives a Europa o fins i tot fora, però això suposarà segur un increment dels preus perquè desapareix un dels principals productors
Josep Lladós, del Col·legi d’Economistes de Catalunya

El ferro i els minerals provinents d’Ucraïna

A banda dels productes agroalimentaris, Espanya importa també d’Ucraïna altres matèries primeres, com ara derivats del ferro i minerals. El govern de Pedro Sánchez ja ha proposat mesures a la Comissió Europea per facilitar l’entrada de productes d’altres països si la guerra a Ucraïna no es resol en els propers mesos. 

El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha alertat també de les conseqüències econòmiques que pot tenir la guerra a Ucraïna per a Barcelona, tant pel que fa a importacions, com inversions, com el turisme. Per això, ha fet una crida a estar preparat si el conflicte s’allarga en el temps.