Fa ben poc que hi són, però en qüestió de dies han convertit la nau en desús que ocupen al Bon Pastor, al districte de Sant Andreu, en una llar. L’espai té el sostre mig escapçat i, a l’interior, fan vida en una furgoneta, una caravana i un parell de barraques que han alçat amb destresa: amb cuina, bany i habitacions. És la realitat de dues famílies que, des que són a Barcelona, han saltat d’assentament en assentament.

La Blanca i la Natàlia —que prefereixen no revelar el nom real— viuen a la nau amb parelles i fills menors d’edat des que van desallotjar-les d’altres punts de la ciutat: a la primera van desnonar-la d’una fàbrica abandonada a finals de gener i, a la segona, van fer-la fora d’un local buit al febrer. No són les úniques que ho han patit: fins a 22 famílies que viuen en solars i naus en desús denuncien una allau de desallotjaments.

Acusen l’Ajuntament de prémer l’accelerador per desnonar-los

El col·lectiu assegura que, entre el 2021 i el 2022, ja han passat per vuit processos de desnonament i, avisen, en preveuen més en les pròximes setmanes. De fet, totes dues mares sospiten que podran quedar-se poc temps a l’indret que ara habiten al Bon Pastor: “Vivim cada dia amb el cor a la mà, perquè no sabem si demà mateix ens faran fora”, relata la Blanca, compungida.

De tot plegat n’assenyalen l’Ajuntament de Barcelona com a responsable. L’acusen d’accelerar els desallotjaments, tant si la propietat és pública com si es tracta de sòl privat, en considerar que els llocs que ocupen són infrahabitatges. I van més enllà: Rosa Nieto, advocada dels afectats, tem que el mecanisme per executar els llançaments és “irregular”. “No tenen en compte la intervenció dels Serveis Socials, és molt greu”, afirma.

Famílies assentaments desallotjades
La Blanca (nom fictici) posa a punt el seu llit, a l’interior d’una barraca

A més, lamenten que la Guàrdia Urbana els expulsa de cop, sense saber amb exactitud la data del llançament, i això els deixa en “situació d’indefensió”: sense dret a tutela judicial i havent de recollir les pertinences a correcuita per buscar un altre espai on viure. De fet, ressalten que no se’ls ofereix una alternativa d’habitatge adient: “Amb una pensió per tres dies no fem res. Necessitem una solució estable“, rebla la Blanca.

El consistori detecta “perill” a les naus

Preguntat per betevé, fonts del consistori expliquen que els darrers desallotjaments que s’han efectuat a naus del Bon Pastor s’han fet per ordre judicial i després que un informe dels Bombers hi detectés perill. Sigui com sigui, les famílies, amb l’associació Amics del Moviment Quart Món i l’advocada, han adreçat una carta urgent al síndic de greuges perquè supervisi l’actuació de l’Ajuntament.

La missiva la signen 15 de les 22 famílies afectades —amb 30 adults i 24 infants—, que ocupen solars, locals o naus i temen quedar-se sense llar. La majoria són persones que sempre han viscut en assentaments i que es dediquen a recollir ferralla, cartró o palets. Mai no han accedit a un pis digne: “I què els ho impedeix? L’elevat preu del lloguer i no tenir una nòmina o feina estable“, narra Jessica González, d’Amics del Moviment Quart Món.

Famílies assentaments desallotjades
La Natàlia ordena plats a la cuina que s’han muntat a dins la nau

Justament un habitatge estable i de lloguer social és el que reclama la Natàlia, cansada d’anar amunt i avall amb el seu fill de nou anys. “No volem res gratuït, ni l’aigua, ni la llum. Res. Volem una solució d’habitatge adaptada al nostre dia a dia i que puguem pagar en funció dels ingressos”, insisteix ella. Mentre això no arriba, ordena les pertinences amuntegades a la nau sense saber si, en breu, ho haurà d’empaquetar de nou.