Els nous contenidors de Barcelona han aterrat al damunt de desenes de places d’aparcament de zona verda i de motos, a diversos punts de Sant Martí, l’Eixample, Ciutat Vella, Gràcia i Sant Andreu. Per exemple, a les dues illes encerclada pels carrers de Nàpols, de Pujades, de Wellington i dels Almogàvers (Sant Martí), els contenidors s’han menjat ni més ni menys que 17 places d’àrea verda.

No gaire més lluny, al carrer de Tànger (en un tram de 400 metres, entre Llacuna i Àvila), els veïns han perdut 20 places per a motos i vuit places d’àrea verda més. Una tònica que es repeteix a altres punts i que l’Ajuntament atribueix —principalment— al disseny de les noves illes de contenidors (l’agrupació de les fraccions reciclables amb l’orgànica i la resta), impossibles d’encabir als xamfrans.

Això, sumat al fet que posar els contenidors a la renglera d’aparcament permet llençar la brossa sense baixar de la vorera (cosa que no passa si els contenidors són a un xamfrà), ha conduït a la pèrdua de desenes de places per aparcar.

Opinions per a tots els gustos

A peu de carrer, l’opinió dels veïns i dels conductors és molt variada. Mentre que a l’Àlex diu que “em sembla fatal que treguin places d’aparcament”, el Juan diu que “ho veig bé perquè estic en contra dels cotxes a la ciutat”; en aquest sentit, la Rosario és partidària de deixar els contenidors a les files d’aparcament per “fer que la gent recicli millor“.

En canvi, la Rosa és taxativa contra la pèrdua d’aparcament: “Al final no podrem agafar mai el cotxe ni la moto!”. Per la seva banda, el Jorge es mostra indiferent davant de la nova ubicació dels contenidors: “A mi no em molesten gens perquè deixo el cotxe al pàrquing“.

contenidors places aparcament
Una illa de contenidors que es menja 15 places per a motos al carrer de Tànger

L’Ajuntament compensarà les places perdudes

L’agrupació d’illes de contenidors a les files d’aparcament ha permès guanyar 2.200 metres lineals d'”espai públic per a ús ciutadà”, sobretot als xamfrans. Ara bé, segons ha explicat l’Ajuntament a betevé, part d’aquest espai es destinarà a compensar les places d’aparcament perdudes, sobretot les de motos. En paral·lel, el consistori es dona unes setmanes per estudiar la nova ubicació dels contenidors.

Fonts municipals han dit a betevé que no totes les ubicacions són 100 % definitives i que si hi ha algun punt on s’acumulen queixes o es veu que cal fer-hi ajustos, l’Ajuntament canviarà la distribució dels contenidors. En el cas del carrer de Buenaventura Muñoz, els veïns denuncien que s’han posat fins a cinc illes de contenidors en un radi de menys de 200 metres.

xamfra buit contenidors
Un xamfrà buit, al carrer de Tànger, arran de la redistribució de contenidors.