Després de dos anys pràcticament sense casos, Catalunya ha entrat en fase epidèmica de grip i ja s’està començant a notar als hospitals de Barcelona. El cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar, Juan Pablo Horcajada, ha explicat a betevé que fa dues setmanes que han començat a atendre “un degoteig” de persones que tenen casos greus de grip o que han patit una descompensació de les seves malalties a causa d’aquesta malaltia.

Un dels escenaris que ens estem plantejant és que hi hagi una onada de grip i es tornin a repetir les escenes de l’hivern de gran pressió hospitalària
Juan Pablo Horcajada, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar

“No es tracta d’una allau, però hi ha diferència amb la situació de fa un mes, quan no hi havia cap cas de grip”, concreta Horcajada. Estan preocupats, diu, perquè tot just sigui l’inici d’una onada que causi problemes als centres hospitalaris: “Un dels escenaris que ens estem plantejant és que hi hagi una onada de grip que s’ajunti amb els casos de covid-19 i es tornin a repetir aquelles escenes de l’hivern de gran pressió hospitalària i amb les urgències plenes”.

La incidència de grip és elevada en els nens

Segons Horcajada, actualment hi ha molts casos de grip en la població infantil. Això els fa pensar, afegeix, que acabarà augmentant la incidència, també, en la població adulta. “Quan augmenta la grip en nens, el següent pas és que s’encomanin els adults”.

Arriba la grip i s’estanca la baixada dels ingressats per covid-19

L’arribada de la grip ha coincidit amb un estancament del descens del nombre d’ingressats per covid-19 als hospitals catalans. A l’Hospital del Mar encara hi ha uns 20 pacients amb coronavirus, pràcticament els mateixos que fa una setmana. Sembla que s’ha frenat, alerta Horcajada, el descens constant que es va iniciar a finals del mes de gener. Actualment a Barcelona hi ha 192 ingressats amb covid-19.

Horcajada, partidari de mantenir les mascaretes als interiors

A diferència del conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que és partidari de retirar ja la mascareta als interiors, Horcajada demana esperar “una mica més”. Creu que el fet que s’hagi estancat la baixada dels ingressats per covid-19, sumat a l’inici de l’epidèmia de grip, fa convenient mantenir-la per minimitzar els contagis.