vaga metges gener febrer 2023 catalunya

Què se sap de la vaga de metges a Catalunya el 2023? El sindicat Metges de Catalunya manté la convocatòria de vaga el 25 i 26 de gener a tots els centres sanitaris públics i concertats, des de l’atenció primària fins als hospitals. A més, han ampliat els dies d’aturades i la vaga de sanitat a Catalunya es repetirà, també, els dies 1, 2 i 3 de febrer.

El sindicat, majoritari entre els facultatius, ja va advertir que organitzaria una aturada i, finalment, ho ha acabat fent. El president, Jordi Cruz, ha assegurat que “ho hem donat tot i no hem rebut res“, i per això es veuen abocats a fer les protestes. Ara bé, cal tenir en compte que la Intersindical ha convocat vaga, també, per al dia 24 de gener. A continuació et detallem tot el que se sap de la vaga de metges a Catalunya el 2023.

Vaga de metges a Catalunya el 2023

Ara per ara, la vaga de metges està convocada per als dies 24, 25 i 26 de gener del 2023. La del 24 ha estat convocada per la Intersindical i els dos dies posteriors pel sindicat Metges de Catalunya. Aquest últim no descartava que l’aturada s’estengui més enllà del dia 26 i finalment han afegit al calendari els dies 1, 2 i 3 de febrer. Aquesta mateixa entitat també ha explicat que “ara mateix no hi ha cap oferta decidida per revertir la situació“, malgrat que no tanquen la porta al diàleg.

De fet, s’ofereixen com a interlocutors per millorar les condicions laborals i de treball, i diuen que allarguen la mà “per última vegada”. En aquest sentit, van explicar que per això inicialment havien convocat les aturades per a finals de gener, per donar temps a la negociació, però finalment no hi ha hagut acord.

Els motius de la vaga de metges a Catalunya el 2023

Xavier Lleonart, secretari general del sindicat, ha detallat les reivindicacions del personal mèdic. Reclamen que s’incrementin els facultatius al sistema de salut i que el govern català tingui la voluntat de contractar més metges.

Una altra demanda és la d’apujar-los el sou, ja que asseguren que actualment són els que cobren menys d’Europa. També demanen reduir les visites a la primària. Diuen que actualment el personal mèdic fa 70 visites al dia i denuncien que se’ls arriben a programar entre sis i vuit consultes a la mateixa hora. A la primària qualifiquen la situació d'”extrema”.

Metges de Catalunya considera primordial que s’apliquin mesures per aturar “l’èxode de professionals” a l’estranger. Per això, diuen, cal que es facin contractes llargs i augments de sou. Consideren que “no ens podem permetre” el que qualifiquen de “sagnia de professionals ben formats”.

Signatures al Parlament de Catalunya

Sindicat de Metges de Catalunya va entregar al Parlament 54.344 signatures que havien recollit entre la ciutadania a favor d’un manifest. És un text en què reclamaven mesures urgents com la reducció de llistes d’espera, la contractació de més sanitaris, la millora de les condicions laborals i que el sistema sigui més accessible.

Aleshores, els metges van lamentar que malgrat “estem sortint d’una crisi sanitària, les promeses de l’època dels aplaudiments han quedat en no res“.

Anteriors vagues de metges a Catalunya

Una de les vagues sanitàries amb més repercussió és la que es va produir durant el 2018, quan els metges van paralitzar els centres de salut i van protagonitzar protestes sonades al centre de la ciutat. El 2020, es van tornar a convocar aturades, just després de les primeres onades de covid a Catalunya.