vaga estudiants 25 26 gener 2023

Arriba una vaga d’estudiants el 25 i 26 de gener del 2023 a Catalunya. La vaga d’ensenyament suma un suport important, el del Sindicats d’Estudiants, que ha convocat una aturada estudiantil coincidint amb la gran vaga educativa. A través d’un comunicat, l’entitat estudiantil ha expressat que la situació de l’educació pública catalana és “insuportable” i subratlla com a problemes rellevants les aules massificades sense calefacció, la manca de professors i places d’FP i les dificultats per pagar certes despeses a la universitat.

Els estudiants acusen el govern de mantenir els serveis públics en unes condicions “deplorables”. Entre les reivindicacions del col·lectiu hi ha una educació pública 100 % gratuïta, de qualitat i en català des d’infantil fins a la universitat, així com una inversió del 7 % del PIB. Volen també un augment significatiu de les plantilles de professorat per reduir les ràtios a 15 alumnes per aula, més places públiques d’FP, més psicòlegs i psiquiatres als centre educatius.

La vaga d’estudiants es farà els mateixos dies que hi ha previstes manifestacions a Barcelona amb motiu de la vaga d’ensenyament i, també, la de metges.

La Intersindical també crida a la vaga d’ensenyament

També s’ha sumat a l’aturada del 25 i 26 de gener el sindicat independentista, la Intersindical, el tercer en nombre de delegats. Argumenta la decisió per “la manca de compromís i de resolució” del Departament d’Educació, a l’hora d’arribar a un acord amb les forces sindicals.

Així mateix, recorda que va desconvocar les vagues i mobilitzacions previstes a principi de curs, justament perquè semblava que s’havia aconseguit encaminar les negociacions: primer, amb el retorn de l’hora lectiva; i, després, amb la promesa d’un calendari per acordar la resta de punts del programa reivindicatiu.

La Intersindical posa sobre la taula “la necessitat d’abordar urgentment la situació de la llengua catalana en l’educació” i alerta de les mancances de la immersió lingüística.

També vaga de metges

Els dies 25 i 26 de gener hi ha convocades simultàniament vagues sanitàries i d’educació. Els metges van decidir arrencar les protestes per demanar millores laborals i salarials. A l’aturada sanitària, s’hi va afegir l’anunci de la vaga educativa per als mateixos dies, convocada pels sindicats USTEC-STEs i la CGT, que denuncien l’immobilisme en les negociacions amb el govern.