vaga sanitat febrer 2023 metges catalunya

El sindicat Metges de Catalunya ha anunciat que amplia la vaga de metges a Catalunya el 2023, prevista inicialment per als dies 25 i 26 de gener, i que farà més dies d’aturada: serà els dies 1, 2 i 3 de febrer. Hi haurà aturades parcials. En un comunicat, expliquen que ja han registrat la nova vaga aquest mateix divendres. Detallen que “estan cridats a la mobilització tots els facultatius dels hospitals i centres d’atenció primària (CAP) de l’Institut Català de la Salut (ICS) i de la xarxa sanitària concertada (SISCAT)”.

Al mateix comunicat, afirmen que les mobilitzacions “no s’aturaran després dels dos primers dies d’aturades”, sinó que el conflicte s’allargarà mentre no s’aportin solucions que puguin començar a resoldre els “greus problemes” que pateix el sistema, en especial la sobrecàrrega de treball i la crisi de facultatius derivada de les condicions assistencials, laborals i retributives que s’ofereixen als professionals. 

Aturades parcials

La nova convocatòria estableix aturades parcials als hospitals i als Centres d’Atenció Primària (CAP) de tot Catalunya. Aquests són els horaris previstos:

  • 1 de febrer                                                               

Hospitals: De 8 h a 11 h i de 17 h a 20 h                                

Atenció primària: De 11 h a 14 h i 17 h a 20 h            

  • 2 de febrer

Hospitals: De 8 h a 0 h

Atenció primària: De 8 h a 0 h

  • 3 de febrer

Hospitals: De 8 h a 11 h i de 17 h a 20 h

Atenció primària: De 11 h a 14 h i 17 h a 20 h

Retenció del talent mèdic i millors condicions laborals

El sindicat apunta que les propostes s’han d’encaminar a la “planificació de recursos, la retenció del talent mèdic, la formació continuada dels professionals i la millora de les condicions de treball”. Els facultatius reclamen que les mesures que ja ha plantejat el Departament de Salut, “tinguin un efecte immediat i un calendari clar d’aplicació”.

Nova reunió dilluns vinent

Aquest dimecres el sindicat es va reunir amb els responsables del Departament de Salut i tot i que “el diagnòstic de la situació i les preocupacions són compartides”, Metges de Catalunya reclama més celeritat i concreció per aportar les solucions. El responsables de la Generalitat ja han lliurat una proposta als metges que acabaran de valorar dilluns vinent, en una nova reunió.

Setmana de mobilitzacions

L’inici de les jornades de vaga dels metges coincidirà amb una setmana de mobilitzacions d’altres col·lectius, que també reclamen millores. A l’aturada, s’hi han sumat també els professionals de l’ensenyament i aquest divendres els taxistes han anunciat una jornada de protestes a Barcelona.