El sindicat USTEC-STEs torna a la càrrega amb una altra vaga a l’ensenyament el 2023. Han convocat una aturada a les escoles i instituts de Catalunya durant el mes de gener del 2023 i ha fet una crida a la resta de sindicats educatius per sumar-s’hi. La nova vaga d’educació serà els dies 25 i 26 de gener del 2023. Les dates coincideixen amb la vaga de metges a Catalunya a tots els centres sanitaris. Amb motiu de totes dues aturades hi haurà diverses manifestacions a Barcelona el 25, 26 i 28 de gener.

La comunitat educativa reprèn les mobilitzacions després de setmanes de negociacions amb el Departament d’Educació, sense cap acord. Sobre la taula hi havia la planificació per revertir les retallades que havien quedat fora de l’acord al qual van arribar totes dues parts l’1 de setembre, i que va permetre desconvocar les vagues previstes a l’inici del curs escolar.

Dies després de la convocatòria, el Sindicat d’Estudiants s’ha sumat a les mobilitzacions amb una vaga d’estudiants, també, el 25 i 26 de gener.

Retirar l’ordre de calendari i millorar els salaris

La portaveu d’USTEC-STEs, Yolanda Segura, considera que les negociacions que es van engegar al setembre “eren una oportunitat per canviar la dinàmica” i afirma que sembla que per a la Generalitat, “l’educació no està entre les seves prioritats”. Andreu Mumbrú, un altre dels responsables dels sindicats, ha destacat la “pèrdua de poder adquisitiu” dels professionals de l’educació i ha destacat que “és un dels elements que ens mou a la mobilització i a la vaga”.

Mumbrú diu que la diferència entre l’augment de preus i de salaris és de gairebé 20 punts i que per això cal “dignificar-los”.

També reclamen la retirada de l’avançament del calendari. “No té cap sentit que reduïm les vacances d’estiu amb les altes temperatures”. Des d’USTEC-STEs han criticat la gestió que s’ha fet de les tardes de setembre —quan hi ha hagut jornada intensiva— i creuen que “cal blindar el mes de juliol com a mes de formació per al professorat”.

Les demandes del sindicat

Els sindicats feia setmanes que alertaven que les negociacions amb la conselleria no estaven avançant, i avisaven d’un horitzó de noves mobilitzacions del sector. La data límit per arribar a un acord era el 31 de desembre.

Entre les demandes dels sindicats hi ha un pacte d’estabilitat del personal interí i que es faci un concurs restringit per a aquest col·lectiu. Alhora, consideren una prioritat que es redueixi el percentatge d’interins. També reclamen augmentar la inversió en educació fins al 6 % del PIB català, una equiparació salarial dels professors de formació professional (FP) i la reducció de dues hores lectives per als majors de 50 anys.

Manifestació a Barcelona el 25 i el 28 de gener

Els sindicats educatius han convocat diverses mobilitzacions coincidint amb les jornades de vaga i, també, uns dies després. El 25 de gener hi haurà una manifestació a Barcelona que sortirà a les 11 h des de la plaça de Sant Jaume de Barcelona i avançarà fins al Parlament de Catalunya.

Un dia després, el 26, hi haurà mobilitzacions descentralitzades per tot el territori i el 28 hi ha prevista una gran concentració a la plaça de Sant Jaume a les 11 h amb “diferents col·lectius”, entre els quals es troben organitzacions de l’àmbit de la salut que també criden a la vaga de sanitat.

Educació: “La ciutadania no ho entendrà”

Des del departament d’Educació s’han mostrat “sorpresos” per aquesta nova convocatòria de vaga i creuen que “la ciutadania no ho entendrà”. Dolors Colell, directora general de Professorat i Personal de Centres Públics, ha lamentat que l’anunci es produeixi en plenes negociacions amb els sindicats i ha recordat que “des del mes de setembre ja s’han fet 13 meses sectorials”.

Alerta que “no és bo aquest clima de polarització”.