(ACN/Redacció) La Intersindical ha convocat pels propers 24 i 25 de gener una vaga de tot el sector sanitari i sociosanitari català, tant al públic com al concertat. El segon dia d’aquesta convocatòria coincidirà amb el primer dia de la vaga ja convocada pel sindicat Metges de Catalunya i la Mesa Sindical de Sanitat de Catalunya del 25 i 26 de gener. Les reclamacions són pràcticament les mateixes: més plantilla, millores retributives i més inversió.

Per Nèstor Sastre, coordinador de la Intersindical en l’àmbit sanitari, calen “menys paraules i més fets” per part del Departament de Salut, i sobretot més finançament. La Intersindical no és dels sindicats majoritaris, però té certa força entre el personal d’infermeria i administratiu.

Què reclamen?

  • Més personal i baixada estructural de ràtios efectives.
  • Despesa sanitària per càpita homologable als països de l’entorn europeu.
  • Recuperació del poder adquisitiu i drets anteriors a les retallades.
  • Jubilacions voluntàries totals o parcials i incentivades als 60 anys.
  • Dignificació de totes les categories laborals i del personal MIR i EIR, per no utilitzar-los com a “mà d’obra barata”.
  • Reconeixement de la categoria A1 al personal d’infermeria.
  • Una xarxa única, pública i 100 % gratuïta.
  • Aturar i revertir les privatitzacions.
  • Retorn a la jornada de 35 hores setmanals d’abans de les retallades, entre d’altres.

“Tenim la sanitat desbordada”

Segons Sastre, és necessari l’inici d’un cicle de mobilitzacions que han de culminar amb una sèrie de vagues a causa del “deteriorament incessant” en les condicions laborals del personal que treballa en els centres sanitaris i sociosanitaris catalans. “Tenim una sanitat completament desbordada i tot el personal pateix el col·lapse i el desgast”.

Per la Intersindical, en sanitat “no es pot regatejar”, perquè és “un pilar indispensable de la societat i s’ha de dotar de tots els recursos necessaris”. “Els aplaudiments que hem rebut amb motiu de la pandèmia s’han de consolidar, no només en paraules, sinó també amb millores laborals. No podem tolerar la maximització de competències sense fre a canvi de res. Cal apujar sous i complements de forma justa, augmentar plantilla i cobrir absències. Cal baixar ràtios i incorporar la jubilació als 60 del personal que treballa en centres sanitaris”, reclamen.