La Coordinadora d’Associacions Veïnals de l’Eixample ha reclamat que el Pla d’usos del districte —pendent d’aprovació definitiva— apliqui la regulació més estricta a l’hora d’obrir restaurants, discoteques i supermercats petits a tot el barri de Sant Antoni i als entorns del carrer de Girona. Així ho recollia el document que els dos socis de govern (BComú i PSC) van presentar la setmana passada, però aquest dimarts, els socialistes se’n va desmarcar i el pla va quedar enlaire.

Per això, les entitats veïnals han enviat una carta a les regidores Laia Bonet i Montserrat Ballarín, del PSC, a qui traslladen “molta preocupació” pel canvi de parer després d’haver-los explicat un pla que veuen “molt de mínims”. “A l’Eixample ja anem tard en molts casos i és imprescindible regular més estrictament les llicències d’activitat per evitar els monocultius, que es van estenent com una taca d’oli”, apunten en la carta.

Enfrontament entre els dos socis de govern

Tot i que el Pla d’usos el van presentar els dos socis de govern, el PSC va votar-hi en contra en la Comissió d’Urbanisme de dimarts i va acusar els comuns de no respectar l’acord. Els socialistes no volen que la regulació més estricta que preveu el pla s’apliqui a tot Sant Antoni i als entorns del carrer de Girona i asseguren que es va pactar només fer-ho en 11 carrers del districte (vies pacificades o que ho seran).

Des de BComú, la tinenta d’alcaldia Janet Sanz va denunciar un “gir inesperat” del PSC i ho va atribuir a pressions del lobby comercial. En comissió, Laia Bonet va llistar les entitats que avalen la postura del PSC com ara els eixos que agrupa Barcelona Oberta o Foment Comerç.

Evitar nous Enric Granados

A la carta, les entitats veïnals apunten que “posar ordre no és frenar l’activitat econòmica sinó garantir que es desenvolupi de forma equilibrada”. Posen el carrer d’Enric Granados com a exemple del que no volen que passi als futurs eixos verds de la superilla i alerten que els entorns també se’n poden veure afectats. Per tot plegat, reclamen que al plenari de finals de mes s’aprovi “un pla d’usos real que posi ordre a tot el districte i no només els carrers en transformació”.