infermera hospital coronavirus

El Consell General d’Infermeria ha presentat una querella contra el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, contra el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i tot el seu equip. Els acusen d’un presumpte delicte contra la seguretat dels treballadors per l’escassedat de material de protecció, durant la crisi del coronavirus. Així mateix, se’ls imputen igualment altres delictes relacionats, com “la imprudència greu amb resultat de lesions o mort“, segons el comunicat.

La denúncia també va dirigida a la directora general de Salut Pública, Qualitat i Innovació; la subdirectora general de Promoció de la Salut i Vigilància en Salut Pública; la subdirectora general de Sanitat Ambiental i Salut Laboral i el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries.

En la querella, se’ls acusa d’un delicte contra la seguretat dels treballadors, recollit a l’article 316 del Codi penal, segons el qual es castiga a qui “amb infracció de les normes de prevenció de riscos laborals i estant legalment obligat, no faciliti els mitjans necessaris perquè els treballadors desenvolupin la seva activitat amb les mesures de seguretat i higiene adequades, de manera que posin així en perill greu la seva vida, salut o integritat física“. La pena per a aquest delicte és d’entre sis mesos i tres anys de presó i multa de sis mesos a un any.

Aquesta querella, segons el Consell General d’Infermeria, “se suma a les actuacions penals que ja han posat en marxa diversos consells autonòmics i col·legis provincials contra la gestió de totes les autoritats sanitàries governades per diversos partits polítics”. A més, aquests organismes territorials també es podran afegir a la denúncia que s’ha registrat aquest dijous davant del Tribunal Suprem.

L’origen d’aquesta actuació judicial es troba en un acord adoptat fa setmanes per la comissió executiva del Consell General d’Infermeria, per unanimitat, davant “la manca de suficient material de seguretat per protegir-se en l’assistència dels pacients amb covid-19 i l’onada de contagis entre professionals sanitaris i la posterior defunció de diversos d’ells”.

Per això, segons expliquen, es va encarregar als serveis jurídics la posada en marxa d’accions penals “per exigir responsabilitats”. Després de dur a terme “un extens treball d’investigació i recopilació d’informació”, s’ha elaborat “una querella extensa i contundent“, amb més de 50 pàgines.

S’hi acusa el Govern espanyol de “no posar en marxa les actuacions necessàries per dotar als professionals sanitaris dels mitjans i materials de protecció necessaris“, tot i conèixer “com a mínim des de finals de gener l’existència i l’abast de la gravetat del virus“. A més, afegeixen també que s’han entregat “materials defectuosos“, com mascaretes “o els tests sense fiabilitat suficient“.

Fa gairebé un mes, el sindicat Satse també va presentar diverses denúncies a Inspecció de Treball per la manca de guants i mascaretes per al personal sanitari.