Sala de vistes

Els jutjats de Catalunya han fet al voltant de 600 videoconferències amb comissaries de tot el país durant la crisi del coronavirus. Es tracta d’un sistema nou, anomenat WebEx, que arran de l’ordre de confinament el Departament de Justícia va posar en marxa per evitar trasllats de detinguts als jutjats i reduir així el risc de propagació del virus.

Des del 8 d’abril, quan va començar a funcionar el sistema, a tot Catalunya se n’han fet al votant de 610 amb comissaries per prendre declaració a detinguts amb presència telemàtica també dels seus lletrats per garantir-ne el dret a defensa.

La xifra mostra l’adaptació de les oficines judicials davant la pandèmia, però alhora l’aturada de tot el sector jurídic. Les dades de les videoconferències conegudes com a Arconte, és a dir, les que es fan entre els òrgans judicials, s’han reduït de forma dràstica. Si normalment se’n feien 7.500 a la setmana, durant la tercera setmana de confinament se’n van fer només 406.

La Ciutat de la Justícia, pràcticament buida

El decret d’alarma i l’ordre de confinament van aturar pràcticament tota l’activitat ordinària dels jutjats i només estan en marxa els serveis considerats essencials, bàsicament de l’àmbit penal: els jutjats d’instrucció de guàrdia, la guàrdia de menors, els jutjats de violència contra la dona i el Registre Civil. Per això, es preveu un col·lapse important després del confinament.

La major part de la plantilla fa teletreball. A Catalunya, 1.800 jutges, magistrats, secretaris judicials, fiscals i metges forenses disposen d’un ordinador portàtil cedit pel Departament de Justícia per treballar des de casa. Per això, la Ciutat de la Justícia està molt buida si ho comparem amb la situació d’abans del coronavirus. Si normalment hi acostumaven a circular en un dia 10.000 persones, durant l’estat d’alarma n’hi ha hagut unes 190 diàriament.