infermera hospital coronavirus

El sindicat d’infermeria SATSE ha interposat diverses denúncies a les diferents inspeccions de treball per la manca de material de protecció contra el coronavirus del personal sanitari. Diuen que els falten guants, màscares, bates i ulleres. La denúncia l’han fet totes les delegacions del sindicat de les diferents comunitats autònomes contra el Ministeri de Sanitat. Segons les seves dades, a tot l’estat hi ha 6.500 professionals sanitaris que s’han contagiat de la covid-19.

En els seus escrits de denúncia, el sindicat assenyala que la falta del material de protecció necessari suposa “un clar incompliment de les normes que fins avui s’han dictat per part de les autoritats estatals i autonòmiques, així com un greu atemptat contra el dret a la salut i la integritat física i psíquica dels professionals i altres persones del seu entorn, com els pacients, familiars o companys de treball”. El sindicat és crític amb la gestió que s’està fent de la pandèmia per part de les administracions. Aquesta setmana, va demanar a la conselleria de Salut que no posés els estudiants d’últim curs d’infermeria “en la primera línia”. 

Crítiques a les xifres oficials

El sindicat creu que la majoria dels 6.500 contagiats són infermeres i infermers. Segons els portaveus de la delegació a Catalunya, amb els quals ha pogut parlar betevé, a casa nostra hi ha gairebé 2.000 professionals contagiats per coronavirus. Reclamen al Ministeri de Sanitat que ofereixi dades de contagis per categories professionals i que “no s’amagui de manera intencionada en certa ambigüitat en donar només una xifra”. L’organització sindical afegeix que el percentatge de professionals sanitaris espanyols contagiats (13 %) supera amb escreix als d‘Itàlia (8 %) o la Xina (4 %), la qual cosa constata que “aquí hi ha hagut menys protecció i seguretat” que en altres països, també greument afectats per la pandèmia. “És absolutament intolerable aquesta situació i arribarà el moment de demanar les oportunes responsabilitats, però ara el que exigim és que es protegeixi de manera urgent a totes i cadascuna de les infermeres i infermers que estan exposats al virus de manera contínua”, afirmen. El sindicat d’infermeria està estudiant, a més, la possibilitat d’interposar les corresponents comunicacions a les fiscalies de cada província perquè investiguin les possibles responsabilitats penals.

Cartes a les gerències dels hospitals per reclamar el test

D’altra banda, SATSE ha facilitat a les infermeres i infermeres dels centres sanitaris que el sol·licitin, un model d’escrit perquè reclamin a les gerències dels hospitals o centres sanitaris on treballin, la realització dels test per saber si estan o no contagiats de coronavirus. Afirmen que ara mateix “les proves només s’estan realitzant als professionals sanitaris que tenen símptomes greus”. Creuen que “és absolutament imprescindible que es facin les proves a tots els professionals sanitaris, tal com s’ha compromès reiteradament i de manera pública l’administració sanitària competent”.