Sant Jordi és sinònim de flors, llibres i molta gent passejant pels carrers de Barcelona, però enguany la festivitat serà ben diferent degut al coronavirus. El confinament obligarà els barcelonins a gaudir de la jornada des de casa mentre no arriba la festa alternativa que llibreters i floristes han acordat fer el 23 de juliol, sempre que la situació sanitària ho permeti. Els ciutadans podran participar en la jornada mitjançant múltiples activitats culturals que han organitzat les administracions i les entitats.

Activitats de Sant Jordi en línia

L’estat d’alarma ha fet canviar l’escenari del Sant Jordi 2020, substituint els carrers per les cases, on els barcelonins podran fer un bon grapat d’activitats. Internet és ple de propostes pensades per a l’ocasió. Una de les imatges més recurrents en aquesta data assenyalada és la trobada de lectors i autors. I malgrat que no hi haurà les habituals signatures de llibres, algunes llibreries i editorials han organitzat xerrades i trobades virtuals amb els escriptors dels llibres més esperats d’aquest Sant Jordi. A més, el sector literari també ha preparat clubs de lectura o, fins i tot, festivals en línia.

Els 52 centres cívics de Barcelona també s’han apuntat a la festa de Sant Jordi i han confeccionat un reguitzell d’activitats i propostes en línia que inclouen manualitats, concursos literaris, lectures, propostes d’obres, contes col·laboratius o microrelats de 15 segons fets en vídeo. També hi haurà moltes altres activitats pensades per entitats culturals o socials com el Centre LGTBI, que farà un recital de poesia, o el Grup Focus, que organitza un concurs teatral. A més hi ha músics que hi participaran com Txarango, que farà una macrocantada virtual per celebrar el dia, o el guitarrista de Los Manolos, Rogeli Herrero, i altres artistes que proposen cantar una cançó dedicada als treballadors essencials I per a qui vulgui fer un pa de Sant Jordi a casa el Forn Mistral ha penjat un vídeo amb la recepta d’aquest pa quadribarrat.

Menys roses i menys llibres

Sant Jordi també és una festa de grans xifres de llibres i de roses, els dos regals clàssics de la jornada. El tancament de comerços impedirà veure les imatges de paradetes venent i gent comprant a peu de carrer i a botigues. Aquesta circumstància ha condicionat molt les vendes del dia en què llibreters i floristes fan més caixa. L’any passat es van vendre prop de set milions de roses i aquest 2020 la quantitat serà de prop del 5 %, unes 300.000, que s’han venut a domicili, en bona part a través de la campanya “Rosa de Sant Jordi a casa”, que han fet 200 floristeries. Una alternativa són les campanyes solidàries per regalar roses virtuals com Cap Sant Jordi sense rosa, que destinarà els beneficis a l’Hospital Clínic perquè lluiti contra el coronavirus. I també hi ha un bon grapat de propostes a internet per fer les roses de manera manual.

 

Tampoc no serà un bon Sant Jordi per a la venda de llibres. L’any passat se’n van vendre més d’1,7 milions i enguany el Gremi de Llibreters ja dona per fet que hi haurà unes pèrdues de prop de 24 milions d’euros. Això, malgrat que també s’han impulsat campanyes de venda en línia que han aconseguit vendre milers de títols. Algunes editorials apunten que en aquesta ocasió s’estan venent més els llibres de fons que les novetats.

Bon temps per Sant Jordi

Ara, després de diversos dies de pluja el Sant Jordi 2020 portarà bon temps a la ciutat. Les previsions apunten que la jornada començarà amb un cel variable amb predomini de les clarianes. Tot i que a primera hora els termòmetres podran marcar 12 ºC, el mercuri s’arribarà a enfilar per sobre dels 18 ºC. Ben diferent serà als Pirineus i els Prepirineus, on podrien caure alguns ruixats.