El president de la Generalitat, Quim Torra, s’ha reunit aquest dimecres a la tarda amb diversos representants del sector de les residències. L’objectiu de la trobada era analitzar el funcionament del Pla d’acció per la gestió de persones en l’àmbit residencial i l’assistència sanitària en situació de pandèmia per covid-19, que ha implementat el govern.

Per part de l’executiu, a més del president Torra, també hi han participat la consellera de Salut, Alba Vergés; la secretària general del Departament de Salut, Laura Pelay, i la directora assistencial d’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut, Iolanda Lejardi. Mentre que, per part del sector, hi havia representants d’ASADE, ACRA, la Confederació del Tercer Sector Social de Catalunya, la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social, la Unió, UPIMIR i el Consorci de Salut i Social de Catalunya.

Segons el govern, “s’ha constatat que, amb la posada en marxa del pla, s’estan abastint els centres residencials de proves diagnòstiques i de material d’autoprotecció“. En un comunicat, ha assegurat que, de mitjana, es fan 1.500 proves de PCR al dia i que els professionals sanitaris de l’atenció primària realitzen 8.000 visites diàries als centres per fer un seguiment dels pacients. També afirma que s’han distribuit al voltant de 800.000 EPI.

El sector demana més tests i material de prevenció

Un dels representants del sector que han participat en la reunió, Joan Sagarra, de la Confederació del Tercer Sector Social, ha explicat que “de manera més o menys consensuada” totes les parts han valorat “que s’ha avançat i que s’han posat en marxa mesures i instruccions que han ajudat a redreçar una situació que havia arribat a ser realment complicada“.

 

 

No obstant això, Sagarra també assegura que han posat damunt la taula alguns “temes pendents”, com ara la falta de material de prevenció per a les persones que estan fent atenció domiciliària, així com la necessitat d’ampliar el nombre de proves al personal laboral dels centres. A més, diu que algunes residències “encara no han rebut tots els materials de prevenció necessaris”.

El representant de la Confederació del Tercer Sector Social, així mateix, apel·la a “fer un esforç per part de tots per canviar el relat sobre la situació viscuda a les residències les últimes setmanes”, amb l’objectiu de “reconèixer la feina dels professionals i invertir la visió negativa que s’ha anat donant darrerament”.

A més, Sagarra ha convidat el govern a “mirar més enllà” i l’ha instat a posar en marxa “un pla de reactivació econòmic del tercer sector social”. Demana “establir millores en el finançament del conjunt del sector” per “assegurar que surti d’aquesta crisi amb capacitat de resistir les dificultats que vindran“.