En plena segona onada de covid-19, a Barcelona s’han ordenat centenars de desnonaments. Del 14 de setembre al 23 d’octubre, segons dades de l’Ajuntament, se n’han ordenat mig miler. Per aturar tots els llançaments a famílies vulnerables, no tan sols les afectades per la pandèmia, la Generalitat ha aprovat aquesta setmana un decret que ha creat polèmica. Els jutges, de moment, estudien la manera d’aplicar-lo.

La norma estableix suspendre tot desnonament (durant l’estat d’alarma) fins que el propietari —un gran tenidor— no acrediti que ha ofert un lloguer social a la família. Segons Roberto García-Ceniceros, magistrat del Jutjat de Primera Instància núm. 30 de Barcelona, el decret català determina com ha d’actuar la justícia i, per tant, envaeix les competències de l’Estat, que és qui pren decisions en matèria processal.

Els jutges se cenyiran a la norma?

“La situació és de confusió i de conflicte“, admet García-Ceniceros. Davant d’aquest escenari, explica, cada jutge podria decidir, de manera independent, si el text és o no és constitucional. “Si un magistrat entén que és inconstitucional, el seu deure és plantejar-ho al Tribunal Constitucional i, si no, aplicar-lo”, assenyala. Per evitar disparitat de criteris, han creat un grup de treball que defineixi una manera única d’actuar.

Càrregues i famílies sense llar en plena pandèmia

Preguntat pels dispositius de Mossos d’Esquadra que assisteixen als desnonaments, García-Ceniceros és partidari d’acudir a la policia “només en casos imprescindibles”. “Enviar antiavalots crec que és una mesura absolutament inadequada per fer front a una execució d’un habitatge. Aquí podem jugar amb els llançaments oberts, una mesura també polèmica però que pot tenir més sentit”, relata.

Dispositiu policial davant d’una protesta per impedir un desnonament al Carmel

Hi ha solució a la crisi de l’habitatge?

Segons García-Ceniceros, la causa actual del problema de l’habitatge és que “no tenim uns serveis socials prou dotats per donar sortida a totes les situacions de vulnerabilitat”. “S’aprova el decret per suspendre llançaments, però en realitat hauríem de pensar que s’ha de donar resposta a les famílies”, conclou. De fet, la llista per accedir a un pis de la Mesa d’Emergència és llarga i l’espera per aconseguir-ne un, també.