Les restriccions a causa del coronavirus tenen afectacions a tots els àmbits i les entitats també n’estan sortint mal parades. L’AFANOC, l’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya, explica que la viabilitat econòmica de l’entitat està en dubte principalment a causa de no haver pogut organitzar les activitats amb què normalment financen part del projecte.

El Rock pels Xuklis, anul·lat

Han hagut d’anul·lar esdeveniments com els concerts solidaris del Rock pels Xuklis, que porta per nom el de La Casa dels Xuklis, l’espai on acullen famílies d’arreu de l’estat que estan seguint un tractament a Barcelona. No és l’únic projecte que, adverteixen, perilla ja que també fan seguiment als hospitals oferint diversos serveis com, per exemple, la gestió del voluntariat. Per això demanen a les administracions una ajuda extra i també més col·laboració per trobar fórmules de finançament més estables de cara al futur.

Demanen més suport institucional

La Casa dels Xuklis, ubicada al barri de Montbau, acull famílies de nens en tractament per càncer a Barcelona. Usuaris de l’equipament expliquen que si no existís s’haurien de desplaçar pràcticament cada dia des de les seves poblacions i això dificultaria molt una situació ja de per si complicada. Tampoc tindrien el suport en diversos àmbits que se’ls ofereix. La casa és el recurs més conegut de l’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya, que també hi té la seu.

La pandèmia està repercutint en l’economia de l’associació. Han hagut de suspendre les activitats cíviques i culturals que organitzen amb les quals, expliquen, cobreixen part del pressupost anual. Per això demanen ajuda a les administracions no només per a aquest any sinó també de cara al vinent, que, consideren, podria ser pitjor en l’àmbit econòmic.

Asseguren que ja han hagut de prescindir de personal per intentar reduir el pressupost al màxim possible. Reclamen, principalment a l’Ajuntament de Barcelona, trobar mecanismes de finançament més enllà de les subvencions per assegurar la viabilitat de la iniciativa. Ja no només per a La Casa dels Xuklis, sinó també per a altres serveis relacionats amb el treball social que ofereixen no tan sols per a les famílies de la casa sinó per a tots els pacients d’hospitals com el Vall d’Hebron o el Sant Joan de Déu.