El govern català ha tornat a integrar la xarxa d’hospitals privats al sistema sanitari públic per fer front a la segona onada de la pandèmia del coronavirus. Així, es vol ampliar la capacitat hospitalària, tant pel que fa a llits de crítics com d’hospitalització convencional. El director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, va signar dijous una instrucció que dona aquesta ordre de manera temporal.

El secretari general del Departament de Salut, Marc Ramentol, ha explicat en roda de premsa que l’objectiu és anticipar-se a l’increment de pressió assistencial que es preveu en els propers dies, tot i la millora dels indicadors. Ramentol ha indicat que es fa de manera molt semblant a la primera onada, i ha qualificat d'”èxit” la integració que es va fer aleshores.

Els afectats són centres sanitaris privats, mútues de treball i laboratoris

La instrucció habilita el Servei Català de la Salut “per disposar de la capacitat productiva” dels centres i establiments sanitaris privats, laboratoris clínics i mútues d’accidents de treball.
La compensació econòmica als centres privats serà la mateixa que es va fer amb anterioritat, aprovada amb un decret llei a l’abril, en què es detalla, per exemple, que el cost d’un pacient amb coronavirus a l’UCI és de 43.400 euros. L’estada hospitalària de tres o menys dies costa 2.500 euros, mentre que si supera aquesta durada són 5.000 euros. Finalment, les proves PCR tenen un cost de 93 euros cadascuna.

Fa setmanes que es fan derivacions

Els centres sanitaris privats fa setmanes que han començat a rebre pacients derivats d’hospitals públics. “La col·laboració no s’ha aturat en cap moment de la pandèmia”, assegura Ferran Cachadiña, director assistencial de la Clínica Corachan. Durant uns mesos no van ser necessàries les derivacions, però des de fa vuit setmanes estan acollint entre dos i tres pacients nous cada dia. L’HM Delfos també es troba en una situació semblant, es coordina amb l’Hospital Vall d’Hebron i fan reunions cada 15 dies per avaluar la situació. Ara mateix reben entre un i dos pacients diaris de la sanitat pública.