Cues Estrangeria

La síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha posat en coneixement del defensor del poble que alguns estrangers es veuen obligats a pagar per obtenir una cita prèvia a les oficines d’Estrangeria, un tràmit que, recorda, és gratuït. Segons Vilà “el preu per obtenir una cita que l’Administració ofereix de forma gratuïta pot arribar a ser de 300 euros“. Davant d’aquest fet la síndica reclama una solució urgent per “aturar aquesta vulneració de drets”.

Durant els mesos de pandèmia a la síndica li han arribat un total d’11 queixes per aquest motiu. La majoria de casos estan vinculats a la no disponibilitat de cites prèvies. Vilà recorda que els procediments com la tramitació de la targeta d’identitat estrangera (ITE) s’han de sol·licitar personalment en el termini d’un mes des de l’entrada a Espanya o des que l’autorització és concedida.

La síndica explica que en molts casos s’acaba fent un pagament per obtenir aquestes cites i denuncia que és “una pràctica fraudulenta i comuna que vulnera els drets de les persones estrangeres, que poden ser sancionades amb imports de 501 a 10.000 euros si no disposen de l’ITE”.

Diverses organitzacions pels drets humans s’han mobilitzat aquest octubre per demanar una regularització massiva dels estrangers. Argumenten que amb la pandèmia molts migrants no poden renovar la documentació i queden fora del sistema.