Les darreres anàlisis de les aigües residuals mostren concentracions elevades de la covid-19 a la majoria de depuradores catalanes, cosa que indica una circulació alta i sostinguda del virus entre la població. Aquesta situació coincideix amb l’arribada de la segona onada de la pandèmia.

Des que es va començar a estudiar la presència de la covid-19 a les aigües residuals s’ha comprovat que els resultats coincideixen amb l’evolució de la pandèmia i en aquests moments hi ha un augment clar de la presència del virus a les depuradores. Aquestes dades són una eina valuosa per al Departament de Salut i el Procicat a l’hora de prendre mesures per controlar la pandèmia.

A principis d’estiu, només es detectaven concentracions elevades del virus a les plantes depuradores de Lleida i Fondarella, coincidint amb el brot de principis de juliol al Segrià i al Pla d’Urgell. Des de mitjans d’agost es va poder veure clarament un increment de les concentracions a la majoria de depuradores de l’àrea metropolitana de Barcelona i algunes de les comarques gironines amb més turisme.

 Un nou web per consultar les dades

La presència de la covid-19 a les aigües residuals es pot consultar ara a la pàgina web Sarsaigua, una eina creada per la Generalitat de Catalunya, l’Agència Catalana de l’Aigua, l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA), l’Eurecat i la Universitat de Barcelona. L’aplicació mostra els resultats setmanals.

Les dades s’obtenen a partir de les anàlisis a les 56 depuradores catalanes, que sanegen el 80 % de les aigües residuals de tot Catalunya. 

Coordinació amb el món de la recerca

La xarxa de seguiment per analitzar l’evolució de la covid-19 a Catalunya la coordina l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que ha finançat el projecte amb 400.000 euros, amb els principals centres de recerca catalans com l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA), l’Eurecat de Reus, i la Universitat de Barcelona. La xarxa s’afegeix a la d’altres països europeus que han començat a controlar també la concentració de traces genètiques de la covid-19 en aigües residuals.