(ACN/redacció) La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) ha protestat aquest dilluns davant la Delegació del Govern espanyol a Barcelona per reclamar que s’aturin els desnonaments de forma indefinida. Segons ha explicat el portaveu de la PAH Barcelona, Santi Mas de Xaxàs, “hem vingut aquí per exigir al govern de Sánchez i Iglesias que estengui i ampliï la moratòria hipotecària”, una moratòria decretada pel Govern espanyol durant l’estat d’alarma per la pandèmia del coronavirus, que finalitza aquest mes de setembre.

Mas de Xaxàs considera que la moratòria deixa “molta gent enrere” perquè fa una “distinció molt perversa” entre les famílies vulnerables per culpa de la covid-19, que queden protegides, i la resta de casos vulnerables anteriors a la pandèmia, que “no tenen cap mena de protecció”. A més, diu, “deixa fora totes les famílies que s’han vist obligades a ocupar perquè no hi ha un parc d’habitatge públic a Catalunya ni a Espanya”. En aquest sentit, ha afirmat que “qualsevol família vulnerable que està sent desnonada a dia d’avui, en qualsevol altre país de la Unió Europea, estaria vivint en un pis públic”.

Tardor i hivern “dantescs”

Després d’una setmana amb 130 desnonaments a Barcelona, segons dades de la PAH, Mas de Xaxàs augura “una tardor i un hivern molt dantescs”. Abans de la pandèmia, assegura que hi havia una cinquantena de desnonaments setmanals. Com la PAH, diversos col·lectius en defensa del dret a l’habitatge ja van alertar de l’acumulació de desnonaments en els propers mesos.

Mas de Xaxàs ha alertat que “hi ha moltes famílies que estan quedant enrere” i, per això, ha reclamat al Govern espanyol que actuï. “Si no ho fan, l’únic motiu que hi ha és perquè no hi ha voluntat política per part d’aquest govern, de realment aturar els desnonaments”, ha afirmat.