La vacunació infantil a Catalunya començarà aquest dimecres. Els infants d’entre 5 i 11 anys podran rebre la vacuna de la covid després de mesos d’espera, tan bon punt s’ha immunitzat la majoria de la població adolescent i adulta. La injecció de vaccins en aquesta franja d’edat arriba a les portes de Nadal i en plena sisena onada de la pandèmia, amb els casos de covid, les hospitalitzacions i els crítics a les UCI en alça.

Fins ara, gairebé sempre que s’obria una franja d’edat en la vacunació de la covid es començava per la població més gran d’aquest tram i, progressivament, s’ampliava a les persones de menys anys. Ara, però, Salut ha optat per vacunar tots aquests infants de cop, sense prioritzar els d’11 anys abans que els de cinc. Per això, des d’aquest dilluns els pares, mares i tutors legals dels infants ja poden demanar cita, després de l’arribada de milers de dosis a Catalunya.

Amb la vacuna pediàtrica, les autoritats sanitàries busquen protegir un dels grups d’edat que encara no tenen cap grau de protecció contra la covid (tret que hagin passat la malaltia). Així, també es reduirà el risc d’infecció entre els més petits i el de transmissió als adults. Alhora, el vaccí evita en molts casos símptomes greus en el cas d’emmalaltir.

La vacuna als nens, als CAP, hospitals o Fira

Les vacunes als nens d’entre cinc i 11 anys s’administraran només amb cita al web de Salut i en punts concrets. Per exemple, els espais de vacunació poblacional, com el de Fira de Barcelona. Ara bé, també està previst que centres d’atenció primària grans amb atenció pediàtrica puguin injectar vaccins als infants, així com alguns hospitals de Catalunya.

Tan bon punt els infants rebin la primera dosi de la vacuna, hauran d’esperar vuit setmanes per rebre’n la segona. En aquest cas, Pfizer és per ara l’única farmacèutica que ha rebut l’aval de l’EMA per vacunar els menors de 12 anys i, per tant, serà aquesta la marca que se’ls posarà.

El certificat de la covid no serà obligatori per als nens

Si bé quan un infant de fins a 12 anys hagi rebut les dues dosis de la vacuna podrà descarregar-se el certificat de la covid, aquest document no serà un requisit imprescindible per accedir a bars, restaurants, gimnasos i residències de gent gran. El passaport de la covid només és exigible per a persones majors de 13 anys.

Sí que els caldrà, en alguns casos, per viatjar a altres països.