El govern de la Generalitat no preveu incorporar més mesures abans que comencin les festes de Nadal, tot i que reconeix que la situació és “preocupant” i que les dades de la pandèmia són “pèssimes”. La portaveu del govern, Patrícia Plaja, descarta més restriccions que afectin d’una forma “rellevant” la vida quotidiana dels ciutadans. Tot i això, alerta que les dades continuaran a l’alça les dues properes setmanes i, per tant, avisa que caldrà estar “molt atents a la intensitat de la crescuda”. Plaja també ha explicat que en el context actual de pandèmia, el govern no només es fixa en l’ocupació de les UCI a l’hora de prendre decisions, sinó també en l’atenció primària i els hospitals. “Ara hi ha més factors a analitzar”, reconeix la portaveu.

Plaja demana reduir la interacció social

Davant d’això, la portaveu demana “el compromís i la implicació de tothom” per aplicar les mesures actuals, com el passaport de la covid en interiors de bars i restaurants, gimnasos i residències de gent gran. Plaja demana minimitzar la interacció social i utilitzar la mascareta en espais tancats i en espais oberts quan no es pot mantenir la distància. “És clau i molt necessari”.

El certificat covid funciona: 1.631 inspeccions i només dues actes

El govern assegura que, de moment, el certificat de la covid funciona “correctament”. Durant aquesta setmana, els Mossos d’Esquadra i les policies locals han fet 1.631 inspeccions aleatòries a establiments de restauració (1.108), locals d’oci i activitats culturals amb ball (500), gimnasos (22) i residències (9) i només han aixecat dues actes. “La pràctica totalitat dels establiments complien” amb el certificat de la covid”, reconeix Plaja. El govern és conscient que “hi ha gent que fa trampes” però que, en general, es desprèn un “alt grau de compliment” de la mesura. De tota manera, es continuaran fent inspeccions i controls les “properes setmanes” com fins ara.