La variant òmicron del coronavirus encara té moltes incògnites i, per exemple, no se sap quina gravetat pot tenir quan es desenvolupa la malaltia o si pot implicar que més persones hagin d’acabar ingressades. Ho ha explicat en una entrevista al ‘bàsicsRobert Güerri, que és cap de secció del Servei de Malalties Infeccioses i coordinador d’hospitalització covid-19 de l’Hospital del Mar.

Però el que sí que se sap és que aquesta variant es transmet amb més facilitat que qualsevol de les conegudes fins ara: “Té característiques per fer bona la delta“, ha comentat. Per això ha alertat que “hem de prendre totes les mesures possibles” per, almenys, limitar-ne la transmissió i fixar-nos en com evoluciona la pandèmia en d’altres països on ja està més estesa aquesta variant perquè, diu, serà qüestió de dies o setmanes que el mateix patró es reprodueixi a casa nostra.

La meitat dels ingressats no estan vacunats

El coordinador d’hospitalització covid-19 de l’Hospital del Mar ha explicat que en aquests moments aproximadament la meitat de les persones ingressades estan vacunades, mentre que l’altra meitat no ho estan. Güerri ha destacat que per valorar aquesta dada cal tenir en compte que a la societat hi ha moltes més persones que estan vacunades que les que no ho estan i que per tant “una persona no vacunada és qüestió de temps que acabi infectada“. A més, ha recordat que de les persones no vacunades que s’infecten al voltant d’un 20 % desenvoluparan una forma greu o molt greu de la malaltia.

Els tests d’antígens no són fiables al 100 %

Davant l’opció de molts ciutadans de fer-se tests d’antígens abans de les trobades per Nadal Güerri ha explicat que són una bona opció però que si surt negatiu no ens ha de donar una falsa seguretat: “No ens en podem refiar al 100 %“, ha dit. I és que és habitual que després d’un test d’antígens negatiu, el pacient pugui donar positiu en una PCR que es faci l’endemà o fins i tot al cap de poques hores. Per això, ha recordat que davant les trobades socials cal seguir mantenint totes les mesures de seguretat.

Entrevista a Robert Güerri, cap de cap de secció del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar

Mira l’entrevista completa