L’Hospital del Mar inicia la segona fase d’obres d’ampliació per tenir enllestit el nou hospital el 2030. Ja s’han començat a enderrocar els cinc antics pavellons històrics, construïts entre 1914 i 1929, per aixecar-hi l’edifici que permetrà ampliar les instal·lacions fins als 22.500 m2. El futur centre incorporarà 75 llits, quatre quiròfans, una UCI, un heliport i tecnologia 5G. Aquesta fase d’obres té un cost de 70 milions, finançats parcialment amb els fons europeus FEDER, com a resposta a la pandèmia. Se suma a la partida inicial cofinançada per la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona.

Les obres “no han fet abaixar el ritme d’intervencions”

Els treballs d’enderroc s’allargaran dos mesos, durant juliol i agost, i s’enderrocaran un total de 5.500 m2 . Fins ara, aquests espais funcionaven com a consultes externes i hospitalitzacions que ara s’han reubicat en altres espais de l’Hospital del Mar, de l’Esperança i al Centre Fòrum de l’Hospital del Mar. La gerent del Parc Salut Mar, Olga Pané, ha destacat que aquests treballs no estan afectant l’atenció als pacients. “No han fet abaixar el ritme d’intervencions ni el nostre ritme de treball”, ha afegit.

En la visita de les autoritats en aquesta segona fase dels treballs, la gerent del Parc Salut Mar ha destacat que és un “projecte de canvi de què gaudiran els pacients actuals i del futur” i, en un paral·lelisme històric, ha explicat que, ara fa un segle, l’Hospital del Mar feia “front al tifus mentre que ara una nova pandèmia ens ha portat els fons necessaris” per fer possible la reforma.

Hospital del mar ampliació

A l’acte hi ha participat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i la comissionada de Salut, Gemma Tarafa, qui ha subratllat que el nou hospital permetrà ampliar l’atenció als pacients de Ciutat Vella i Sant Martí. Ha explicat també que serà un centre “adaptat a la pandèmia, resilient i ampliable”.

La primera fase de les obres d’ampliació de l’hospital es va inaugurar el maig del 2017. El nou edifici, de 15.000 metres quadrats, va permetre ampliar les urgències i actualitzar les àrees de cirurgia, obstetrícia i ginecologia. El projecte, però, es remunta a l’any 2006. Tres anys més tard, el 2009, van començar les obres, però poc després, el 2010, es van aturar i no es van reprendre fins al 2015 per problemes pressupostaris.