(ACN) L’excomissari José Manuel Villarejo va assegurar al ja aleshores jutge de l’Audiència Nacional Fernando Andreu que l’anomenada policia patriòtica havia “venut” el compte fals de Xavier Trias a Suïssa als periodistes d’‘El Mundo’, enmig de la guerra bruta per desacreditar l’independentisme. Els fets es remunten al 2014.

Segons es pot sentir en uns àudios filtrats al mitjà digital ‘El Món’, Villarejo confessa a Andreu en el transcurs d’un dinar a Madrid que el compte és fals i afirma que el número dos de l’aleshores ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, n’estava al cas. De fet, Villarejo afegeix que Fernández Díaz està molt molest amb la situació i que vol fer “rodar caps”.
Segons relata ‘El Món’ al dinar també hi havia l’empresari Adrián de la Joya; el president de ‘La Razón’, Mauricio Casals, i el comissari José Luis Olivera, director del Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO).

La policia va passar el compte fals de Trias a ‘El Mundo’

En la mateixa trobada, abans que arribés Andreu, Villarejo atén la trucada del número dos de Fernández Díaz, Francisco Martínez, que es mostra preocupat per la deriva que ha pres l’estratègia de la publicació del compte fals. Trias havia demostrat amb un certificat del regulador bancari suís que no en tenia cap i la mateixa entitat havia subratllat que el número que ‘El Mundo’ havia difós no existia.


Un cop Andreu ja és a la taula, Villarejo li explica que el compte fals el va passar a ‘El Mundo’ el cap de la Unitat Central de Suport Operatiu de la Policia, el comissari Enrique García Castaño, o “El Gordo”, com l’anomena. L’excomissari acusa Castaño d’haver tingut “pressa” en l’afany de desacreditar l’independentisme i de ser el responsable del fiasco i de l’escàndol. “El ministre està molt cabrejat, perquè s’ha llençat a la piscina a mort i l’han enxampat”, afegeix.


‘El Mundo’ va publicar primer que Trias tenia el compte a Suïssa, a la qual cosa l’exalcalde de Barcelona va respondre amb un desmentiment rotund. Al dinar, Villarejo explica a Andreu que, després d’aquesta resposta, els periodistes d”El Mundo’ “van a veure Pino”, el comissari de policia que exercia de director adjunt operatiu del cos, Eugenio Pino. Ell, continua Villarejo, els va ensenyar un informe “absurd” que havia fet Afers Interns, un informe de cinc pàgines, tres de les quals en francès, en què hi havia un número de compte corrent, que els periodistes publiquen com a contrarèplica. “Davant d’això Trias diu: ‘Ja us he enxampat’. Perquè, és clar, mentre parles d’un compte corrent, és un tema gasós”, explica l’excomissari al jutge de l’Audiència Nacional. Trias va contraatacar amb el certificat del regulador helvètic que corroborava que no tenia cap compte a cap entitat del país i que el número difós per ‘El Mundo’ havia no existia.

Xavier Trias reclama conseqüències per al magistrat implicat

Un cop s’han fet públiques les gravacions, Xavier Trias ha reaccionat i ha qualificat els àudios i la situació en si d’una gravetat extraordinària. Sobretot pel fet que hi participés un magistrat. De fet, considera que la Fiscalia hi hauria d’actuar d’ofici, a iniciativa pròpia i reclamar responsabilitats al magistrat implicat en la conversa.