L’Hospital del Mar reprèn la segona fase de les obres d’ampliació del recinte. Es tracta d’un projecte ambiciós de transformació de l’equipament, tant urbanísticament com tecnològicament, que va començar fa 15 anys amb nombrosos entrebancs, però que ara tant la Generalitat com l’Ajuntament esperen poder rellançar amb l’horitzó posat al 2030. Els treballs tenen un pressupost de 147 milions d’euros, que totes dues administracions confien poder finançar amb els fons Next Generation de la Unió Europea.

Un nou edifici substituirà els antics pavellons

Aquesta segona fase d’obres preveu enderrocar els antics pavellons, construïts entre 1914 i 1929, i aixecar un nou edifici sobre una part del solar que es crearà. En total es guanyaran 22.500 m2, hi haurà 75 llits més, es crearan quatre nous quiròfans i també es disposarà de 18 nous llits d’UCI i d’un heliport. A més, s’aprofitaran les obres per transformar digitalment l’hospital, incorporant-hi la tecnologia 5G, i eines com el reconeixement facial.

La pandèmia també ha provocat el redisseny d’algunes parts del projecte, com per exemple l’àrea d’endoscòpia, que es pot transformar en box individuals d’UCI en cas de necessitar-ho. També s’han incorporat les propostes dels pacients, dels familiars i dels professionals, especialment la introducció de jardins terapèutics, tauletes mòbils en substitució dels aparells de televisió i d’habitacions amb vistes al mar.

ampliació Hospital del mar

Un projecte que va començar fa 15 anys

La primera fase de les obres d’ampliació de l’hospital es va inaugurar el maig del 2017. El nou edifici, de 15.000 metres quadrats, va permetre ampliar les urgències i actualitzar les àrees de cirurgia, obstetrícia i ginecologia. El projecte, però, es remunta a l’any 2006. Tres anys més tard, el 2009, van començar les obres, però poc després, el 2010, es van aturar i no es van reprendre fins al 2015 per problemes pressupostaris.