Amb els 30 milions que aporta l’Ajuntament més els 42 que la Generalitat ja tenia compromesos es van aconseguir els 72 milions d’euros necessaris per finalitzar les obres. El consistori va fer aquesta aportació extra pel pacte a què van arribar el govern de Xavier Trias i el Grup Municipal del PP el mes de juliol passat.

La nova fase d’ampliació de l’hospital consisteix a afegir 15.877 metres quadrats als 44.176 que actualment conformen l’equipament sanitari. L’element principal és l’anomenat Edifici 1, que constarà de cinc plantes, dues de subterrànies, una de  baixa i dos d’altura, una de les quals exclusivament d’instal·lacions que donen servei a les plantes assistencials.

Una de les plantes subterrànies serà el nou servei d’urgències, que disposarà de 3.880 metres quadrats per atendre els pacients, més del doble dels quals disposava fins ara. En aquesta planta, també s’hi instal·larà una nova sala d’hemodinàmica i arítmies. A l’altra s’hi instal·laran els nous serveis de radioteràpia, mentre que la planta baixa del nou edifici esdevindrà l’accés principal a la nova àrea ambulatòria, on s’ubicarà l’hospital de dia. A la primera planta, hi haurà el noubloc de ginecologia i Obstetrícia.

El calendari previst de realització d’aquesta fase de l’ampliació és de 18 mesos, per la qual cosa es preveu que tot s’enllesteixi al voltant de desembre de 2016. Els responsables del centre s’han mostrat satisfets amb la represa dels treballs, encara que han assenyalat que aquesta fase de l’ampliació “no resol totalment les necessitats de l’hospital”. Actualment a l’Hospital del Mar treballen uns 2.0oo professionals, que han protestat en diverses ocasions per la paralització de les obres.