Catalunya viu una situació “estabilitzada en els repunts de coronavirus“. Ho ha dit aquest dijous el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que ha alertat que “portem dies amb repunts i hem retrocedit tres setmanes“. En aquest sentit, Argimon ha fet una crida a “abaixar la corba de contagis per sota de la línia vermella”.

Les dades que ha posat sobre la taula, en relació amb la campanya de cribratges massius practicats arreu del país, assenyalen que de les 33.300 proves PCR practicades, unes 700 han resultat positives, el que representa un 2,14 % de la mostra analitzada. En aquest sentit, ha explicat Argimon que “si tenim en compte que cada positiu té entre quatre i cinc contactes estrets amb altres persones, vol dir que unes 3.000 persones haurien de fer quarantena o aïllaments preventius” per trencar la cadena de contagis.

En aquest punt, el secretari de Salut Pública ha posat l’alerta en què “el 87 % dels casos positius aïllats declaren fer bé l’aïllament, i les persones que n’han estat contacte estret declaren seguir-lo en un 55 % dels casos”. Unes xifres que indiquen que el 45 % no segueix les quarantenes preventives i el 13 % no ho fa tampoc amb els aïllaments preventius. Segons el coordinador de la unitat de seguiment de la covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, es deu a “múltiples raons” com ara que “no s’ha pogut contactar amb tothom, que hi ha persones que no han pogut fer els aïllaments o les quarantenes [perquè comparteixen habitatge] o d’altres que no l’han volgut fer”.

El perill serà fora de l’escola

Pel que fa a la tornada a les classes, el Departament de Salut ha posat èmfasi en què cal frenar les trobades socials amb familiars i amics, perquè s’ha alertat que la majoria de les regions sanitàries de Catalunya són ara de “color vermell”.

Això denota que, segons ha detallat Mendioroz, “el perill és fora de l’escola, a les trobades familiars, amb els companys de feina que tornen de les vacances o grups d’amics” perquè, afegeix, “les infeccions contretes en aquests àmbits entraran després a l’escola”. Així, ha pronosticat que “el nombre de casos a l’entorn d’una escola determinarà el nombre de contagis dins del centre escolar“.

Així, Salut ha defensat l’ús de la mascareta a les aules, d’entrada, en els alumnes de més de 12 anys. Pel que fa als més petits de sis anys, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha destacat que “a partir dels sis anys proposem que sigui obligatori dur mascareta en funció de la situació epidemiològica” i ha destacat que “com que la nostra situació epidemiològica està en vermell, caldrà dur-la” en aquest grup d’alumnes. Amb tot, ha recalcat que “no es tracta pas de cap discrepància amb el Govern espanyol”, que unes hores abans ha anunciat l’obligatorietat de dur-la a tota la població escolar a partir dels sis anys.

En cas que en un centre educatiu es detecti algun símptoma de covid-19 entre els escolars, Argimon ha concretat que el protocol serà “fer-li una PCR al sospitós, i mentre espera els resultats, que els companys puguin seguir amb l’activitat lectiva” a l’escola. Una circumstància que se sustenta pel fet, ha dit Argimon, que “els nens tenen poca capacitat de contagi”.