El pla de vacunació de Salut avança i cada cop hi ha més persones que comencen a tenir immunitat al coronavirus al territori català. No és el cas, però, dels usuaris i treballadors dels centres de dia.

El Departament de Salut, de moment, no ha concretat quan s’aplicarà el vaccí en aquest tipus de centres. Des de l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) es mostren resignats amb aquesta notícia: subratllen que és urgent que tant els usuaris com els treballadors dels centres de dia entrin dins del cicle de vacunació immediatament.

Els centres de dia van haver de tancar les instal·lacions a l’estiu per ordre d’un dels decrets de la Generalitat. A mitjans de setembre, però, van poder reobrir amb un reguitzell de mesures per complir.

“Els usuaris són els mateixos que en una residència”

Raquel Torres, directora del centre de dia Sent Actiu, no entén per què el vaccí no s’aplica al seu centre, si el perfil d’usuari és el mateix que en una residència. “Hem de posar en el punt de mira el tipus d’usuari, no el tipus de centre”, subratlla.

Una altra temàtica que preocupa als centres de dia és la gestió que es farà en cas de brot. Mentre en una residència el virus es pot blindar dins del centre, Torres il·lustra que en el cas dels centres de dia “la contenció és més complicada”. Els usuaris no passen la nit al centre i acaben dormint a casa dels familiars en la majoria de casos, un risc en cas de brot, que pot propiciar una expansió més alta del virus.

La covid ha fet accelerar malalties

La professional admet que, tot i poder fer ús del 100 % de l’aforament, les nombroses mesures i els tancaments que han hagut d’assumir “no han fet cap bé als usuaris, ja que molts són malalts”.

Activitats en grup, tan senzilles i alhora tan beneficioses per a ells com passar-se una pilota, s’han hagut d’anul·lar.
Raquel Torres, directora centre de dia Sent Actius

Torres admet que, malauradament, algunes malalties, com l’Alzheimer, s’han accelerat en alguns pacients. Aquests no han pogut rebre la totalitat de les teràpies o s’han vist desubicats quan els centres han hagut de tancar. La directora del centre conclou, però, que “amb molt d’esforç” el personal dels centres de dia lluita per fer compatibles les mesures covid amb les necessitats dels usuaris, en molts casos, fins i tot, oferint assistència domiciliària i acollint els usuaris fins a vuit hores seguides en el centre.