La manca d’activitat física està incidint, també, en la salut de la ciutadania. Els fisioterapeutes estan notant l’increment de lesions i les molèsties en les èpoques en què els gimnasos estan tancats.

Els darrers 10 mesos han suposat, per a molts, una disminució de l’activitat física respecte a la que estaven acostumats. El confinament, el teletreball i altres restriccions han estat les causants del sedentarisme que està provocant efectes secundaris. Els fisioterapeutes ho han notat al llarg de l’any, però sobretot ho perceben en els períodes en els quals les restriccions han obligat a tancar els gimnasos.

“Passa sovint que acabes relacionant que l’aparició del dolor ha sigut al cap d’una setmana o 15 dies després que tanqués el gimnàs”, declara Cinta Mestre, vicesecretaria de la Junta del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya. Tot i que recomanen seguir fent exercicis a casa consensuats amb la consulta, hi ha certes patologies que són difícils de tractar sense els instruments adequats: “A vegades hi ha exercicis específics que necessitem fer amb una càrrega determinada i a casa el pacient no pot fer-los”, admet.

A tot això s’hi suma la pressió que pateix el sistema sanitari. L’increment de les consultes telefòniques fa que cada cop més pacients optin per anar al fisioterapeuta en lloc de l’atenció primària. “Prefereixen que algú els miri físicament el dolor. Això a fisioteràpia ho hem notat”. Fins a tal punt que, segons Mestre, la majoria de pacients arriben amb patologies no diagnosticades per un metge: “La consulta principal és: ‘Que em mirin aquest dolor'”, assegura.

Per tot plegat, des del Col·legi de Fisioterapeutes insten a relaxar les mesures respecte dels gimnasos per la seva contribució a la salut pública. “És molt necessari que es tornin a obrir els gimnasos, és un aliat terapèutic molt bo”, conclou Mestre. Per ara, el govern ha prorrogat les restriccions que mantindran els gimnasos tancats fins al 7 de febrer.