Després de mesos tancats amb el confinament pel coronavirus, els centres de dia per a gent gran van reobrint a poc a poc, alguns a millor ritme que d’altres. Al Centre de Dia de l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer de Barcelona (AfAB) ja atenen la meitat dels usuaris habituals i han reprès més o menys l’activitat amb mesures estrictes de seguretat.

Amb el nou pla de la Generalitat, actualitzat el 14 de setembre, hi poden anar fins a 14 ancians, i això és un respir tant per a la gent gran, com per als familiars. Molts estan esgotats després de cuidar un malalt 24 hores a casa. “Fins al migdia no aconseguia aixecar-lo del llit, passejava pel passadís, no volia sortir ni a la terrassa… horrorós”, explica Assumpció Bernardo, que porta el seu marit al centre.

El confinament accelera l’Alzheimer

Però, segons Inma Fernández, directora d’AfAB, l’angoixa dels cuidadors no és l’únic motiu pel qual calia reactivar el seu Centre de Dia com més aviat millor. Les conseqüències d’haver tancat durant mesos es noten: els ancians no hi han anat, se’ls ha trencat la teràpia i l’Alzheimer s’ha accelerat en pràcticament tots els usuaris. “Han incrementat els problemes de memòria, de mobilitat, alguns s’han tornat més dependents…”, explica Juan Luis García, neuropsicòleg d’AfAB.

Reobre Centre de Dia Alzheimer
Dos ancians llegeixen al Centre de Dia d’AfAB, de bon matí

El confinament, per tant, ha empitjorat la capacitat cognitiva i funcional de molts malalts i els terapeutes s’han d’adaptar a la nova realitat. “Ara hem de treballar amb el que tenim, en el nivell en què estem. Seguim més o menys amb les mateixes activitats adaptades, però no podem arribar als nivells que teníem abans… això ja s’ha perdut”, lamenta Maria del Pilar Aceituna, terapeuta ocupacional.

Quin protocol segueixen?

Al centre d’AfAB se cenyeixen al protocol que han de seguir aquest tipus d’equipaments per poder obrir portes. L’entrada dels ancians, per exemple, es fa de manera esglaonada i la màxima és la mateixa que a tot arreu: mascareta posada en tot moment. En entrar a l’espai, presa de temperatura i rentat de mans i, ja a dins, distància i grups separats per evitar contagis.

Reobre Centre de Dia Alzheimer
Un usuari entra al Centre de Dia de l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer de Barcelona