La demanda del servei que ofereixen les llars de criança, o les anomenades mares de dia, està en auge. El tracte personalitzat, familiar i la ràtio reduïda són, segons les mares de dia, algunes de les característiques que atreuen les famílies a portar-hi els fills. A Catalunya actualment hi ha un total de 70 centres mentre que quan van començar, l’any 2012, n’eren només set.

Ara bé, tot i que el nombre els usuaris de les llars de criança segueix augmentant aquests centres encara no disposen d’un decret que en reguli les funcions. Les que estan en actiu a Catalunya s’autoregulen prenent com a referència les normatives existents en altres comunitats.

L’associació catalana de llars de criança va presentar l’any 2017 un projecte de regulació però, ara mateix, el decret definitiu encara no ha estat aprovat. És per això que tornen a reclamar que s’atengui la seva sol·licitud per poder complir amb els requisits adients. “Fa molt temps que estem lluitant perquè es reguli“, denuncia a betevé Elisenda Jardí, coordinadora de l’Associació de Llars de Criança de Catalunya.

Fem una feina molt delicada, amb infants molt petits, i s’ha de garantir una qualitat per a aquest infants i per a les famílies.
Elisenda Jardí, coordinadora de l’Associació de Llars de Criança de Catalunya

Denuncien que no són centres autoritzats

Les llars d’infants privades també reclamen la regulació amb caràcter urgent de les llars de criança. Consideren que, ara per ara, “hi ha dues xarxes educatives per a l’etapa de zero a tres anys. Una està regulada pel Departament d’Educació i l’altra no”, ha explicat Marta Camí, portaveu de l’Associació Catalana de Llars d’Infants. Considera que els serveis que ofereixen són compatibles, però demana que les llars de criança hagin de ccomplir els mateixos protocols i que “se’ls sotmeti a les inspeccions necessàries”, ha afegit Camí.

No es pot permetre que en un menjador de casa hi hagi dos o tres nens amb una persona que ni tan sols sabem si és mestra. Les llars de criança s’han de regular
Marta Camí, portaveu Associació Catalana de Llars d’Infants

Per tot plegat, demanen a les administracions que posin fil a l’agulla per aturar, diuen, l’activitat de centres que no estiguin autoritzats.

llars de crianca

Regulació d’espais i projecte pedagògic

El govern està treballant en la tramitació d’un decret per donar cobertura legislativa als serveis de criança, que s’ha reiniciat després d’una aturada durant els primers mesos de pandèmia. Segons ha informat el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, la norma preveu un registre i alhora una acreditació d’aquests serveis.

Concretament, el decret regularà els requisits de la persona titular del servei, els horaris i el nombre d’infants, i així mateix obligarà a oferir un projecte socioeducatiu. També regularà els espais de l’habitatge on es faci i les mesures de seguretat, accessibilitat i condicionament.