L’Ajuntament de Barcelona ha fet balanç de l’atenció de persones sense llar durant la pandèmia i que, entre altres espais, han passat pel recinte de Montjuïc de la Fira de Barcelona, on es van habilitar pavellons de manera extraordinària per l’esclat del coronavirus. Segons dades dels Serveis Socials, entre març i octubre s’han atès 1.522 persones (1.286 homes, i 232 dones), de les quals 38 van donar positiu en covid-19 després de fer-se una de les 331 PCR realitzades.

Arran d’aquests positius -i altres casuístiques- es va posar en aïllament preventiu 121 persones i se’n van derivar 33 a hospitals o a hotels salut. Una altra dada que els Serveis Socials destaquen és que no ha mort cap persona sense llar atesa als equipaments municipals, tampoc als pavellons de la Fira de Barcelona.

Refugiats entre els atesos a la Fira

De tots els usuaris atesos, el 58 % no són originaris de la Unió Europea, un 31 % es troben en situació irregular i un 17 % tenen permís de residència però no de treball. A més, 35 són sol·licitants de refugi i, fins i tot, sis tenien l’estatut de refugiat acceptat. De les més de 1.500 persones, el 55 % ja dormia al carrer i un 45 % vivia en precari (en habitacions de relloguer, per exemple). El 18 % són joves d’entre 18 i 25 anys.

D’altra banda, el mes passat els equips de carrer del Servei d’Inserció Social en Medi Obert (SISMO) van detectar 982 persones dormint al carrer a Barcelona, la xifra més baixa dels darrers tres anys a les portes de l’hivern: el novembre del 2018 eren 1.050 i el mateix mes del 2019, 1.091.

sensesostre al pavelló de la fira

Es buida la Fira i s’habiliten hotels per a sensellar

Tal com va avançar la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laura Pérez, al ‘bàsics’, de betevé, l’Ajuntament ha arribat a un pacte amb tres hotels i residències de la ciutat tancats per la pandèmia per acollir persones sense llar o en situació d’emergència. Es posaran en marxa al desembre i, de moment, ja hi aniran les persones que es van atendre a l’últim pavelló de Fira de Barcelona, que es buidarà.

Els nous espais s’ubiquen en diferents districtes de la ciutat i està previst que funcionin, almenys, fins a l’abril. En total s’han habilitat 221 places en tres edificis: un a Gràcia, de 95 places i gestionat per la Fundació Salut i Comunitat; un segon a Sant Martí, amb capacitat per a 100 persones i a càrrec de la Creu Roja, i el tercer, a Sarrià – Sant Gervasi, de 26 places només per a dones i liderat pel centre d’acollida Assís. Es preveu traslladar els darrers usuaris de la Fira –ara n’hi ha 170— els pròxims dies.

Aquests tres espais es finançaran amb dos milions d’euros, procedents de la Generalitat.

Un altre hotel a l’Eixample, a punt

Malgrat el reallotjament de totes les persones sense sostre que hi havia fins ara a la Fira, en realitat l’equipament extraordinari de Montjuïc no es desmuntarà del tot. L’Ajuntament reserva un dels pavellons en cas que hi torni a haver un rebrot que demandi més llits per a persones vulnerables, o durant l’operació Fred.

Per a aquest mateix fi, Barcelona també compta amb un altre hotel a l’Eixample. A més, manté tres equipaments més –per a dones, joves i drogodependents– i reobrirà l’Institut Pere Calafell.