Dormir a la intempèrie és dur, i encara més quan les condicions meteorològiques són adverses. L’Ajuntament té a punt l’anomenada operació Fred, un dispositiu que engega per oferir refugi a les persones sense llar quan el termòmetre cau. Com l’any passat, ha doblat les places d’allotjament d’emergència: n’obrirà 400 quan la temperatura baixi dels 0 ºC i s’activi la fase d’alerta.

“En el supòsit que s’haguessin d’augmentar les places, ho farem, perquè no deixarem ningú en una situació de 0 ºC al carrer“, recalca Sònia Fuertes, comissionada d’Acció Social. En els propers dies —al desembre o abans, si el termòmetre baixa a 5ºC—, el consistori ja posarà en marxa l’operació Fred en una primera fase, la de prealerta, en què es reservaran 75 llits per a sensesostre al Centre d’Urgències i Emergències Socials (CUESB). S’allargarà 120 dies consecutius, és a dir, fins a la primavera.

Què implica la fase d’alerta?

La fase d’alerta

 s’activa quan la temperatura baixa per sota de 0 ºC i les condicions meteorològiques posen en risc la vida de les persones. En aquest cas, voluntaris del CUESB i la Creu Roja surten a buscar al carrer les persones sense llar per oferir-los dormir en un centre d’acollida. En aquest moment es posen en marxa 325 places addicionals, repartides per Sant Martí, Sarrià – Sant Gervasi i l’Eixample, amb un centre destinat exclusivament a dones.

Arrels critica que el dispositiu és insuficient

L’any passat no es va haver d’activar la fase d’alerta però, en canvi, sí que es va fer en dues ocasions l’hivern del 2017-2018. Arrels Fundació considera insuficient el protocol de l’operació i denuncia que el fred no és l’únic perill quan es viu al carrer, sinó que el risc també hi és quan plou o fa molta calor, per exemple. El director de la fundació, Ferran Busquets, defensa que el dispositiu municipal pel fred es pugui mantenir tot l’any.