Després dels 300 positius actius a l’Hospitalet de Llobregat per l’increment de contagis, el Departament de Salut demana als 100.000 veïns dels barris de la Torrassa, la Florida i Collblanc que evitin sortir de casa sempre que sigui possible. El govern català ha aprovat mesures noves especials per minimitzar els contactes socials i frenar la transmissió del coronavirus en la ciutat més densa de Catalunya. “Cal prendre les mesures ara i no més endavant perquè el nombre de casos nous comenci a disminuir”, ha defensat la consellera Alba Vergés.

Per aconseguir una baixada de l’activitat social, un decret català nou prohibeix les reunions de més de 10 persones a espais públics i privats de la Torrassa, la Florida i Collblanc. També es redueixen els aforaments a bars i restaurants i no es permeten activitats culturals, esportives ni d’oci nocturn. “És un esforç que en època d’estiu costa, però és important per a la protecció col·lectiva“, ha defensat la consellera Vergés.

El govern català aposta per “reaccionar a temps” i, d’aquesta manera, evitar confinaments domiciliaris. “Estarem uns mesos així”, ha advertit Vergés. Les mesures anunciades aquest dimarts se sumen al tancament de pistes esportives a l’aire lliure i el confinament de les residències.

Eliminar “totalment” les trobades socials

L’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, ha explicat que el perfil dels contagiats nous és gent jove (d’entre 20 i 50 anys), fet que ha valorat “amb sorpresa” després de la incidència que va tenir la primera onada de l’epidèmia al març i l’abril, que va afectar moltes persones grans. Per això, ha instat els veïns del municipi a abaixar i, fins i tot, eliminar “totalment” les trobades socials amb persones amb qui no es convisqui.

L’executiu català recomana sortir de casa només per unes causes concretes que ha detallat: treballar; anar a comprar; treure diners del banc; assistir a centres de salut o tenir cura de persones grans, dependents o amb discapacitat; fer mudances domèstiques; atendre horts d’autoconsum; fer exàmens oficials, o atendre actuacions requerides per part de les administracions públiques, judicials o notarials.

“El que va bé per a l’Hospitalet va bé per a l’àrea metropolitana”

La situació de l’epidèmia en aquesta ciutat preocupa especialment perquè és la segona més poblada de Catalunya i la que té més densitat de població i limita sense una frontera física amb Barcelona. L’alcaldessa de l’Hospitalet n’és conscient: “Som una ciutat rodejada de ciutats. El que vagi bé per a l’Hospitalet va bé per a l’àrea metropolitana“.

Per garantir una bona contenció dels contagis, la dirigent socialista ha reclamat a Salut que reforci l’atenció primària i a Interior que destini més agents dels Mossos d’Esquadra a patrullar per la ciutat.

Sobre la situació a Barcelona, Vergés ha explicat que aquest dimecres es reunirà amb equips tècnics de l’Ajuntament per estudiar si cal prendre mesures en zones concretes de Barcelona on actualment hi ha brots, com Sants-Montjuïc.